Sinaasappelsap invriezen

Sinaasappelsap invriezen

Sinaasappelsap invriezen kan als je versgeperst sap over hebt en je het langer wilt bewaren. Vul een fles voor twee derde met het sinaasappelsap en plaats de fles in de vriezer. Het sap blijft op deze manier 2 à 3 maanden houdbaar in de diepvries.

Sinaasappelsap invriezen: boordevol vitamine C

Sinaasappelsap is een vruchtensap die gemaakt wordt door sinaasappels uit te persen. Je kunt natuurlijk zelf het fruit persen, maar ook kun je in de supermarkt een pak sinaasappelsap kopen. Versgeperst sap van verse groenten en fruit is een van de gezondste drankjes die er zijn. Sinaasappelsap zit boordevol vitamine C en is daarnaast ook nog eens heerlijk. Een glas vers sinaasappelsap is bijvoorbeeld lekker bij het ontbijt, als tussendoortje of bij de lunch. Verse sinaasappelsap wordt ook wel jus d'orange genoemd, de Franse benaming voor het sap.

Als je sinaasappels hebt geperst, kan het zijn dat je sinaasappelsap overhoudt. In de koelkast is het sap maar eventjes houdbaar, dus sinaasappelsap invriezen is een goede oplossing om langer van het sinaasappelsap te kunnen genieten.

Sinaasappelsap invriezen: wanneer de vriezer in?

Vaak zul je sinaasappels gaan persen omdat je het sinaasappelsap direct wilt opdrinken. Maar als je sinaasappelsap over hebt, kun je kiezen voor de mogelijkheid van sinaasappelsap invriezen. Zo blijft het verse sinaasappelsap het langst houdbaar. Het is belangrijk dat je het invriezen zo snel mogelijk doet om zo min mogelijk smaak en vitaminen te verliezen.

Sinaasappelsap invriezen: hoe verpakken?

Zorg ervoor dat het sinaasappelsap zo min mogelijk in aanraking komt met zuurstof. Schenk het daarom direct in een fles die je goed kunt afsluiten. Je kunt er een klein beetje citroensap bij gieten, om de kwaliteit te waarborgen. Zorg dat je de fles goed luchtdicht afsluit, voordat je deze in de vriezer zet.

Zoals bij elke soort drinken invriezen is het belangrijk dat je de fles (of andere gekozen diepvriesverpakking) niet volledig vult! Door het invriezen zal de jus d'orange namelijk uitzetten, waardoor het sap meer ruimte nodig heeft. Als je twee derde van de fles of ander soort verpakking vult, dan is er voldoende ruimte voor het sinaasappelsap om uit te zetten in de vriezer. Indien je de fles te ver vult, zal zal het sap een uitweg zoeken tijdens het uitzetten met als gevolg dat de fles kapot zal barsten in de vriezer.

Sinaasappelsap in vriezer: hoe lang houdbaar?

Zorg er bij sinaasappelsap invriezen voor dat de vriezer goed koud staat, op minstens -18 graden Celsius. Hierdoor wordt het sinaasappelsap namelijk het snelst ingevroren, waardoor de mineralen en vitamines het beste behouden blijven. Je kunt het sap hiervoor het beste achter in de vriezer plaatsen. Dit is de koudste plek waardoor het invriezen van een product het snelst zal gebeuren.

Het sinaasappelsap kun je ongeveer 2 tot 3 maanden bewaren. De precieze houdbaarheidstermijn is afhankelijk van de snelheid van invriezen en de versheid van de sinaasappels.

Sinaasappelsap in koelkast bewaren

Als je nog een restje sinaasappelsap over hebt, dan kun je ook prima kiezen voor sinaasappelsap in koelkast bewaren. Versgeperst sinaasappelsap blijft over het algemeen 1 tot 2 dagen goed in de koeling. Hierdoor kun je de volgende dag bij het ontbijt nog genieten van een glaasje vers sap. Hoe langer het sinaasappelsap staat, hoe minder lekker het zal worden. Drink de jus d'orange dus op korte termijn op, zodat het sap nog de beste smaak heeft.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.