Yoghurt invriezen

Groenten invriezen

Ben jij ook benieuwd of yoghurt invriezen mogelijk is? Wanneer je een pak yoghurt eenmaal hebt geopend, kun je dit niet lang meer bewaren. Zonde eigenlijk, want je kunt yoghurt op zoveel manieren gebruiken. Yoghurt kan prima fungeren als ontbijtproduct door er bijvoorbeeld granen of vruchten aan toe te voegen. In een smoothie is het toevoegen van yoghurt een geschikte manier om de drank heerlijk romig te maken. Gelukkig kun je yoghurt goed invriezen, zodat je geen haast hoeft te maken met het leegeten van een aangebroken pak of emmertje.

Yoghurt invriezen, hoe doe je dat?

Je kunt op verschillende manieren yoghurt invriezen. Als je een pak yoghurt hebt dat je nog niet hebt geopend, dan kun je dit in zijn geheel in de vriezer plaatsen. Bij aangebroken verpakkingen kun je de resterende inhoud in een goed afsluitbare plastic bak scheppen en op deze manier invriezen. Denk eraan dat je net als bij drinken invriezen, ook bij yoghurt in de vriezer rekening moet houden met het uitzetten van de vloeistof als deze bevriest.

Als je stevige yoghurt hebt, zoals Griekse yoghurt, dan kun je deze op een plat oppervlak scheppen en in de vriezer zetten. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een kleine bakplaat. Wanneer de yoghurt op de plaat bevroren is, kun je deze in diepvrieszakken inpakken. IJsblokvormpjes kun je in plaats van met water met yoghurt vullen om vervolgens in te vriezen. Deze laatste optie is geschikt als je een geringe hoeveelheid yoghurt wilt invriezen of weinig ruimte in de vriezer tot je beschikking hebt.

Yoghurt ontdooien

Het is mogelijk om yoghurt te ontdooien, maar om een goede structuur te behouden doe je dit het best in de koelkast. Zou je dit namelijk buiten de koelkast doen, dan loop je de kans dat de yoghurt door het grote temperatuurverschil gaat schiften. Als de yoghurt eenmaal ontdooid is, dan kan het zijn dat er een waterige substantie is ontstaan. Dit heeft verder geen gevolgen voor de gezondheid, maar kan zeker nadelig zijn voor de smaakbeleving. Door de vloeistof even goed door te roeren, zal de structuur weer meer op die van yoghurt gaan lijken.

Magere yoghurt, halfvolle yoghurt of volle yoghurt invriezen?

In principe kun je alle soorten yoghurt in de vriezer bewaren. Wel is het zo dat hoe vetter de yoghurt is, hoe wateriger deze zal zijn nadat je de yoghurt hebt ontdooid. Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt. Ingevroren yoghurt kun je tot zo’n een à twee maanden na het invriezen consumeren. Het is verstandig om je yoghurt te labelen, zodat je terug kunt zien tot wanneer je deze veilig kunt gebruiken.

Hoe kun je ingevroren yoghurt gebruiken?

Yoghurt invriezen om vervolgens te ontdooien kan. Doordat de vetten en het vocht zich tijdens het invriezen van elkaar scheiden, loop je echter het risico dat je yoghurt minder romig is dan je had gehoopt. Yoghurt voor een tweede keer invriezen is overigens geen goed idee. Daarom kun je beter kleinere hoeveelheden invriezen. Mocht het idee van waterige yoghurt je tegenstaan, gebruik de yoghurt dan wanneer het nog bevroren is. Wat dacht je van het maken van yoghurtijs met vers fruit? Bevroren yoghurt kun je eveneens verwerken tot een smoothie of gebruiken om een verfrissend nagerecht mee te bereiden.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.