Babyvoeding invriezen

Babyvoeding invriezen

Babyvoeding invriezen is een handige oplossing voor het niet dagelijks hoeven bereiden van babyvoeding. Baby's zijn extra gevoelig voor voedselinfecties. Het is dus zeer belangrijk om een verse en hygiënische maaltijd aan te bieden aan je baby. Door het invriezen van babyvoeding is verse voeding voor je baby altijd binnen handbereik.

Babyvoeding invriezen: waarom is dit handig?

Babyvoeding kun je op twee manieren aanbieden aan je baby:

  1. je koopt kant-en-klare babyvoeding in de supermarkt of bij de drogist; of
  2. je bereidt zelf verse maaltijden voor je baby.

In beide gevallen is babyvoeding invriezen een handige oplossing voor het bewaren van een deel van de voeding. Babyvoeding die je in de supermarkt koopt, is verpakt in potjes of (knijp)zakjes. De porties zijn in principe afgestemd op de levensfase van je kindje. Je zult echter merken dat een baby niet zomaar een heel potje of zakje leeg eet.

Sommige baby's vinden eten geweldig en eten al snel een hele portie op, maar andere baby's hebben hier een aantal weken of maanden voor nodig. En in dat geval is een deel van de babyvoeding invriezen een fijne mogelijkheid om overgebleven babyvoeding op een betrouwbare manier te bewaren.

Babyvoeding invriezen: hoe aanpakken?

In de supermarkt of bij de drogist gekochte babyvoeding kun je vooraf alvast in porties verdelen. Schat in hoeveel je baby ongeveer opeet en maak porties van die grootte. Verdeel de babyvoeding over kleine potjes die geschikt zijn voor de diepvries en sluit de potjes goed af. Plaats de porties in de vriezer en neem er elke dag een portie uit om te ontdooien voor je kindje.

Indien je zelf babyvoeding maakt voor je kindje, dan is het handig om meteen een wat grotere portie voeding te bereiden. Op deze manier hoef je niet elke dag weer een klein beetje te maken en bespaar je dus kostbare tijd! Bij het vers bereiden van babyvoeding kies je in het begin voor het pureren of in zeer kleine stukjes klaarmaken van de voeding. Kies bijvoorbeeld voor banaan of bloemkool. Deze voeding plaats je vervolgens in kleine diepvriesbakjes of in een ijsblokjesvorm met deksel. Als je voor de ijsblokjesvorm kiest, kun je elke dag eenvoudig een of meerdere blokjes babyvoeding ontdooien.

Babyvoeding ontdooien: hoe doe je dat?

Heb je babyvoeding in de vriezer en heb je hier een of meerdere porties van nodig? Dan zijn er verschillende manieren voor babyvoeding ontdooien. Als je de voeding direct nodig hebt, dan kun je de voeding in een magnetronbestendig bakje plaatsen en de voeding zo ontdooien. Let op dat je de magnetron op een laag voltage aanzet! Bij babyvoeding gaat het vaak om (zeer) kleine porties, dus het ontdooien en opwarmen gaat een stuk sneller dan je van je eigen maaltijden gewend bent.

Heb je de babyvoeding niet meteen nodig? Dan kun je deze langzaam laten ontdooien in de koelkast. Let wel op de houdbaarheid van de babyvoeding. Indien het eten in de koelkast ontdooid is, dan moet je de voeding veelal binnen 24 uur aan je baby aanbieden. Neem bij kleine kinderen geen risico. Twijfel je over de houdbaarheid of vertrouw je de voeding niet meer 100 procent? Gooi de voeding dan weg en kies voor een nieuwe verse portie voor je baby.

Babyvoeding opwarmen

Het opwarmen van babyvoeding kan in de magnetron of au-bain-marie, waarbij je de voeding in een pan met warm water rustig opwarmt. Vooral bij het opwarmen in de magnetron is het heel belangrijk dat je goed oplet dat de voeding niet te warm wordt. Omdat het om kleine porties voeding gaat, wordt de voeding razendsnel warm. Proef altijd eerst zelf of de voeding de geschikte temperatuur heeft, voordat je het eten aan je baby aanbiedt.

Handige babyvoeding bewaarproducten

Hieronder vind je bakjes waarin je eenvoudig en hygiënisch babyvoeding kunt bewaren:

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.