Chili con carne invriezen

Chili con carne invriezen

Chili con carne invriezen is met alle soorten ingrediënten mogelijk. Wel is de houdbaarheid van het gerecht in de vriezer afhankelijk van de precieze ingrediënten. Heb je bijvoorbeeld vlees gebruikt, vis of vega stukjes? Traditionele chili con carne is ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Chili con carne invriezen: welke ingrediënten kies jij?

Chili con carne is een van origine Amerikaans gerecht. De letterlijke vertaling is ‘chili met vlees’. Er wordt namelijk vaak gehakt in het gerecht gebruikt. Ook zijn er tegenwoordig een hoop vegetarische recepten waarbij er bijvoorbeeld extra bruine bonen worden gebruikt. De vegetarische variant wordt ook wel ‘chili sin carne’ (‘chili zonder vlees’) genoemd. Chili con carne wordt vaak in grote pannen gemaakt, waardoor de kans groot is dat je wel eens een hoeveelheid over hebt. Dan kun je prima chili con carne invriezen!

Een traditionele chili con carne heeft een aantal ingrediënten die eigenlijk altijd terugkomen: ui, paprika, kruiden, bonen en tomaten. Deze ingrediënten worden samen in een pan gestoofd en vormen samen een heerlijk gerecht. Ook maïs en knoflook zijn vaak terug te vinden in de pan. Het gerecht kan los worden gegeten of met stokbrood of rijst. Aangezien chili con carne vaak in grote hoeveelheden wordt gemaakt, blijft er ook regelmatig een deel van over. Dit is gelukkig niet erg, aangezien je het gerecht een dag later nog kunt opwarmen of het restant direct na de maaltijd kunt invriezen.

Chili con carne invriezen: wanneer de vriezer in?

Bij chili con carne invriezen, is het belangrijk dat je deze eerst goed laat afkoelen. Als je namelijk een warm gerecht in de vriezer zet, zal de temperatuur van de vriezer gaan stijgen. Hierdoor kan de houdbaarheid van andere producten in de vriezer veranderen. Zorg er dus voor dat de chili volledig is afgekoeld.

Chili con carne invriezen: hoe verpakken?

Voordat je het restant chili con carne invriest, is het slim om de chili con carne te verdelen in eenpersoonsporties. Deze porties plaats je in diepvriesbakjes. Zo kun je deze namelijk gemakkelijk weer opwarmen, zonder dat je meteen een grote hoeveelheid moet ontdooien. Gebruik diepvriesetiketten om het product en de datum te noteren.

Plaats de chili con carne in de luchtdichte bakjes het liefst achter in de vriezer. Dit is namelijk de koudste plek, waardoor het gerecht het snelst zal worden ingevroren. De vriezer moet op minstens -18 graden Celsius staan, zodat chili con carne invriezen optimaal gebeurt.

Chili con carne in de vriezer: hoe lang houdbaar?

Als je de chili op de juiste manier hebt ingevroren, dan kun je deze voor een lange periode bewaren. Dit is natuurlijk onder andere afhankelijk van de ingrediënten die zijn gebruikt. De traditionele chili con carne is maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer. Heb je vis gebruikt in plaats van gehakt? Dan zal de houdbaarheid een stuk korter zijn. De vegetarische variant zal ongeveer even lang houdbaar zijn als de traditionele versie.

Wil je na het chili con carne invriezen het gerecht vervolgens weer opwarmen om te eten? Laat de bevroren portie dan eerst rustig ontdooien in de koelkast, waarna je deze kunt opwarmen in de pan of magnetron.

Chili con carne in koelkast bewaren

Ben je van plan de chili con carne morgen weer te eten? Dan kun je prima de chili con carne in koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je de chili laat afkoelen en niet langer dan twee uur buiten de koelkast laat staan. Zet het daarna in luchtdichte bakjes in de koelkast, waarna je de chili con carne prima 2 dagen kunt bewaren. Vaak is de smaak een dag later zelfs nóg lekkerder omdat de kruiden dan goed doorgetrokken zijn.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.