Rijst invriezen

Rijst invriezen

Rijst invriezen is mogelijk als je het restant gekookte rijst snel laat afkoelen en in de vriezer plaatst. Zo blijft de bacteriegroei beperkt en is de rijst enkele maanden later nog prima te gebruiken bij een nieuw gerecht.

Rijst invriezen: populair onderdeel van de maaltijd

Het is je vast weleens gebeurd: je hebt een curry of ander gerecht met rijst gemaakt en nadat iedereen klaar is met eten, is er nog een halve pan rijst over. Het is natuurlijk zonde om dit weg te gooien. Rijst invriezen is een prima optie, als je het op de juiste manier aanpakt.

Rijst is een populair onderdeel van het avondeten. Samen met aardappelen en pasta is rijst een koolhydraatrijk product dat vaak op tafel verschijnt. Logisch ook, want het is met heel veel gerechten te combineren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pittige curry, een lekkere kip kerrie of een roerbakgerecht? Of als vervanger van aardappelen bij een 'gewone' Hollandse maaltijd, zoals bij broccoli of wortels met een stukje (vegetarisch) vlees.

Het is echter belangrijk om te weten dat er in rijst een bacterie voorkomt, die sporen vormt die bestand zijn tegen hitte. Deze bacterie kan zich later weer ontwikkelen, waarna je er ziek van kunt worden. Het is dus van groot belang om zorgvuldig met rijst om te gaan en het rijst invriezen op de juiste manier aan te pakken.

Rijst invriezen: wanneer de vriezer in?

Als je kiest voor rijst invriezen, is het belangrijk dat dit proces snel gebeurt. Zorg er daarom voor dat de restjes zo snel mogelijk afkoelen. Je kunt dit doen door het restant rijst in een bakje met koud water te zetten. Zorg er in elk geval voor dat je de restjes rijst niet langer dan twee uur buiten de koeling staan. Hierdoor krijgt de bacterie die in rijst voorkomt namelijk minder kans om zich snel te vermenigvuldigen.

Rijst invriezen: hoe verpakken?

Nadat de rijst is afgekoeld, kun je deze in diepvriesbakjes verpakken en diepvriesetiketten gebruiken waarop je de datum en het product vermeldt. Let erop dat je de bakjes rijst maximaal tot twee derde vult. De rijst zal namelijk nog wat uitzetten door het vocht dat in de rijst zit.

Leg de verpakking met rijst daarna zo snel mogelijk in de vriezer bij een temperatuur van -18 graden Celsius of kouder. Het is verstandig om de bakjes achter in de vriezer te zetten. Dit is namelijk de koudste plek in de vriezer en zal in het proces van rijst invriezen de rijst zo snel mogelijk afkoelen.

Rijst in de vriezer: hoe lang houdbaar?

Als je de rijst op de juiste manier hebt laten afkoelen en deze snel in de vriezer hebt geplaatst, dan is de rijst nog enkele maanden in de vriezer houdbaar. Je kunt de rijst maximaal 2 tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Als je de ingevroren rijst vervolgens weer wilt eten, zorg er dan voor dat je de rijst goed verhit voordat je deze consumeert. Zo krijgen bacteriën weinig kans en kun je de rijst veilig eten.

Rijst in koelkast bewaren

Ook als je kiest voor bereide rijst in koelkast bewaren, is het verstandig om de restjes zo snel mogelijk af te laten koelen. Zorg ervoor dat de rijst niet langer dan twee uur buiten de koelkast staat en zet de rijst goed afgesloten in de koeling. De rijst is vervolgens nog maximaal 2 dagen houdbaar. Binnen deze termijn kun je de rijst weer opwarmen en opeten.

Let er wel op dat je de rijst daarna niet nogmaals kunt koelen en opwarmen; dan hebben de bacteriën namelijk wel de kans om te groeien. En zo bestaat de kans dat je ziek wordt als je de rijst na twee keer koelen alsnog gaat eten. Voorkom dit door de overgebleven rijst in portiebakjes te bewaren en bijvoorbeeld één portie in de koelkast te bewaren. Bij de overige porties kun je kiezen voor rijst invriezen. Zo hoef je niet alsnog rijst weg te gooien.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.