Appels invriezen

Appels invriezen

Heb je nog een grote hoeveelheid appels liggen, maar ben je bang dat ze rot zullen worden voor je ze allemaal op krijgt? Dan is het een goed idee om te kiezen voor appels invriezen. Het invriezen van fruit biedt heel wat voordelen, en er bestaan tal van manieren om het te doen. Voor elk fruit is echter een andere aanpak vereist om het goed te bewaren.

Waarom appels invriezen?

Waarom is appels invriezen nu een goed idee? Eerst en vooral blijven voedingsmiddelen langer goed als ze bij een temperatuur van -18 graden Celsius worden bewaard. Daarbij blijft het fruit niet enkel langer eetbaar, maar worden ook de meeste voedingsstoffen bewaard. Op die manier zijn de appels nog even gezond als je ze weer ontdooit. Appels blijven gedurende 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Voorbereiding van het invriezen van appels

Appels invriezen is op zich eenvoudig, maar er bestaan wel verscheidene methodes. Voor je dit fruit wilt invriezen, bereid je de appels eerst voor op het invriezen.

Stappenplan voor appels invriezen:

- Was de appels goed af, zodat er geen vuil of aarde meer aan hangt. Doe dit voorzichtig, zodat je enkel het bovenste oppervlak schoonmaakt. Droog ze daarna af.

- Schil de appels door middel van een aardappelmesje of dunschiller. Je kan het klokhuis eventueel verwijderen met een appelboor.

- Snij de appels in partjes, in de dikte die je zelf wilt. Dit kan je eveneens doen met een schilmesje. Als je het klokhuis er nog niet had uitgehaald, snij dit er dan ook uit.

- Smeer ten slotte de appelpartjes goed in met ascorbinezuur in water of citroensap om ervoor te zorgen dat ze in de vriezer niet gaan verkleuren.

Invriezen van appels: op welke manier?

Zodra de appels voorbereid zijn, kan je de partjes op verschillende manieren invriezen. Afhankelijk van hoe je de appelpartjes na ontdooien wilt gebruiken, kies je een invriesmethode. Wil je de appel in afzonderlijke partjes uit de vriezer kunnen pakken? Volg dan de eerste invriesmethode. Wil je alle appelstukjes te zijner tijd tegelijk ontdooien en gebruiken? Dan kun je de tweede methode volgen.

Invriesmethode 1 voor appels invriezen

Plaats de partjes op een stuk bakpapier, op een goede afstand van elkaar. Zo kan je altijd precies genoeg stukjes uit de vriezer halen als je er nodig hebt. Laat ze een paar uurtjes in de vriezer en haal ze er daarna weer uit. Leg de partjes vervolgens in een plastic doosje of steek ze in een plastic zakje. Het voordeel is dat de partjes op die manier veilig gescheiden blijven van andere voedingsmiddelen. Plak een sticker met de datum waarop je de appels hebt ingevroren, op de plastic bescherming. Op die manier weet je later precies hoe oud de appels zijn.

Invriesmethode 2 voor het invriezen van appels

De voorbereide appelstukjes ascorbinezuur of citroensap kun je in een diepvriesbakje of -zakje stoppen en in de vriezer plaatsen. Wil je dat de appels gedurende zeer lange tijd goed blijven in de vriezer? Maak dan een mengsel van een potje water met een paar eetlepels zout, en wacht tot het zout is opgelost. Daarna voeg je er de stukjes appel aan toe en laat je ze weken. Blijven er stukjes drijven, duw ze dan onder met een spatel. Na een paar minuutjes giet je de stukjes appel af, steek je ze in een plastic zakje of bakje en leg je ze in de vriezer. Het zout zal ervoor zorgen dat de appels nog langer goed blijven.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.