Sperziebonen invriezen

Sperziebonen invriezen

Sperziebonen invriezen kan door sperziebonen rauw, geblancheerd of gekookt in de vriezer te bewaren. Als de sperziebonen goed luchtdicht verpakt zijn, blijven ze maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Sperziebonen invriezen: knapperige, gezonde groente

Sperziebonen, die ook wel slabonen of prinsessenbonen worden genoemd, zijn een langwerpige groentesoort met kleine zaadkernen. Deze groentesoort heeft een typische bonensmaak en kan op veel manieren bereid worden. Zo kun je sperziebonen koken, roerbakken, stomen of verwerken in een stoofgerecht of ovenschotel. Mede hierdoor is het een veelgebruikte soort groente in de Nederlandse keuken.

Eigenschappen van sperziebonen

Een van de meest kenmerkende eigenschappen van sperziebonen is dat ze stevig en knapperig van textuur zijn. Naast dat ze lekker zijn in tal van gerechten is het tevens een gezonde groente. Zo bevatten sperziebonen van nature veel vitamine K en zijn ze rijk aan foliumzuur. Het is belangrijk om te weten dat sperziebonen niet rauw gegeten kunnen worden. Ze bevatten de gifstof lectine die door verhitting onwerkzaam wordt gemaakt. Het is dus belangrijk om sperziebonen te koken, te roerbakken of op een andere manier te verwarmen voordat je ze kunt eten.

Heb je een grote hoeveelheid sperziebonen gekocht en wil je deze voor een langere periode bewaren? Dat kan! Sperziebonen kun je namelijk prima invriezen. Hoe je dit het beste kunt doen en hoe lang ze dan houdbaar zijn, lees je hieronder.

Sperziebonen invriezen: wanneer de vriezer in?

Voor het sperziebonen invriezen is het verstandig om de sperziebonen kort te blancheren. Laat de rauwe sperziebonen 3 minuten koken en spoel ze daarna af met koud water. Laat de bonen afdruipen en droog ze vervolgens met een keukendoek of keukenpapier. Nu zijn de sperziebonen klaar om ingevroren te worden.

Het is niet per se nodig om de sperziebonen te blancheren; je kunt ze eventueel ook rauw invriezen. Toch is het advies om ze kort te blancheren voordat je ze in de vriezer stopt, aangezien dit ervoor zorgt dat de textuur en kleur zo goed mogelijk behouden blijven.

Sperziebonen invriezen: hoe verpakken?

Nadat de geblancheerde sperziebonen zijn droog gemaakt of de gekookte sperziebonen zijn afgekoeld, kun je de sperziebonen in luchtdichte diepvrieszakjes stoppen. Plak etiketten op de zakjes en vermeld hierop de datum, zodat je precies weet hoe lang de bonen in de diepvries zitten.

Plaats de sperziebonen achterin de vriezer; dit is namelijk de koudste plek van de vriezer, waardoor de sperziebonen het snelste invriezen. De vriezer moet minstens -18 graden Celsius zijn om het proces van sperziebonen invriezen op de juiste wijze te doen.

Sperziebonen in vriezer: hoe lang houdbaar?

Als bovenstaande stappen goed zijn uitgevoerd en de sperziebonen luchtdicht zijn ingevroren, dan zijn deze voor een lange tijd te bewaren in de vriezer. De sperziebonen zijn tot maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer. Dit geldt voor zowel de geblancheerde als de gekookte en de rauwe sperziebonen.

Wil je de sperziebonen ontdooien? Dit is het makkelijkst te doen door de bevroren sperziebonen in een pan met kokend water te plaatsen. Zo ontdooien de sperziebonen snel en veilig.

Sperziebonen in koelkast bewaren

Als je de sperziebonen niet voor langere periode wilt bewaren, dan kun je sperziebonen in koelkast bewaren. Let er wel op dat sperziebonen gevoelig zijn voor bederf door kou, dus zorg ervoor dat de koelkast niet kouder is dan 5 graden Celsius. In de koelkast zijn de sperziebonen 1 tot 2 dagen houdbaar. Ook kun je sperziebonen op een koele, droge plek buiten de koelkast bewaren; dan zijn ze vaak 3 tot 5 dagen houdbaar.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.