Spinazie bewaren

Spinazie bewaren

Spinazie bewaren is heel goed mogelijk in de vriezer. Spinazie is een veelzijdige groente waarvan je altijd wat porties achter de hand wil hebben. Deze groente is makkelijk en snel te bereiden en je kunt 'm in veel gerechten gebruiken. Of je nu een heerlijke maaltijdsalade maakt of een snelle pasta voor het hele gezin op een drukke werkdag, met spinazie voeg je snel smaak en voedingswaarde toe. Heb je kinderen die moeilijk groente eten? Gooi eens een handvol spinazie door je gehakt, of door je sauzen. Ze hebben het niet door en krijgen toch de nodige voedingsstoffen binnen!

Wat je moet weten over verse spinazie bewaren

Hoewel verse spinazie heerlijk is in je salade, kun je spinazie die eenmaal ingevroren is geweest beter niet meer in je salade verwerken. Door het invriezen gaan de celwanden van de spinazie namelijk kapot en net als wanneer je de spinazie verhit, wordt deze na het ontdooien slap. Dus geen knapperige spinaziebladeren meer voor in je salade na het invriezen, maar gelukkig blijven er nog heel veel gerechten over om de spinazie wel in te gebruiken. Denk daarbij niet alleen aan warme gerechten, maar ook bijvoorbeeld aan smoothies. Daarvoor is ontdooide spinazie ook zeer geschikt, mits je een blender gebruikt.

Hoe kun je spinazie bewaren?

Er zijn twee manieren om je spinazie in te vriezen: met hele bladeren of gepureerd.

1) Veel makkelijker dan met hele bladeren wordt het niet! Was de spinazie en laat goed uitdruipen. Stop de verse bladeren dan in een luchtdicht afsluitbare zak (een ziploc werkt het best) en druk zo veel mogelijk lucht eruit voor je de zak afsluit. Zorg wel even dat je goed kijkt of er geen rotte of slijmerige blaadjes tussen zitten, haal die er even uit!

2) Gebruik je spinazie vooral in smoothies of hak je de spinazie altijd fijn voor in je warme gerechten? Dan kun je de spinazie ook alvast pureren voor het invriezen. Dit doe je het best door een klein beetje water in de blender toe te voegen aan de spinazie. Je kunt daarna weer een plastic zak gebruiken en zoveel mogelijk lucht eruit drukken, maar misschien vind je het handig om de spinazie in ijsblokvormen te bewaren. Zo heb je direct handige porties. Je kunt de bevroren spinazie trouwens direct uit de vriezer in je blender gooien als je het in je smoothie gebruikt. Simpel en gezond!

Hoe lang kun je spinazie bewaren?

Spinazie bewaren kan gedurende zes maanden in de vriezer. Als je de spinazie eerst blancheert, blijft deze groente zelfs nog wat langer houdbaar in je diepvries. Het is echter bij elke groente zo dat de smaak en de versheid afnemen, hoe langer je de groente bewaart in de vriezer. Houd dus maximaal zes maanden aan als bewaartermijn. Zo kun je de spinazie nog prima gebruiken in je gerechten!

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.