Eten opnieuw invriezen: wel of niet doen?

Eten opnieuw invriezen: wel of niet doen?

Eten opnieuw invriezen nadat het al eens ingevroren is geweest is mogelijk volgens levensmiddelentechnologen. Het Voedingscentrum raadt eten opnieuw invriezen echter af omdat er te veel bacteriën in het eten kunnen ontstaan.

Eten twee keer invriezen: de situatie

Als je een restje eten over hebt, dan kun je het bijna altijd zonder problemen invriezen. Maar wat moet je doen als je ingevroren eten ontdooid hebt en je van dat eten nog een deel over hebt? Kun je dat restant dan opnieuw invriezen? Wat dan dus betekent dat je eten twee keer invriest. Kan dat gewoon of kun je dat beter niet doen?

Iedereen herkent het wel: je hebt lekker gekookt en er blijft wat eten over. Het is zonde om dit eten weg te gooien, dus ja gaat dit eten invriezen. Een prima oplossing én handig voor als je een keer minder tijd hebt en toch een fatsoenlijke maaltijd op tafel wil zetten.

Maar dan gebeurt het volgende. Je hebt eerder ingevroren eten ontdooid en verwarmd om alsnog op te eten, maar je houdt van dit restje opnieuw een deel over. Je vindt het zonde om dit restje eten weg te gooien en wilt het het liefst opnieuw invriezen. Dit betekent hetzelfde eten twee keer invriezen in bijvoorbeeld een diepvriesbakje met een speciaal diepvrieslabel erop. Zo blijft het immers het best houdbaar… of niet?

Eten opnieuw invriezen: wat vindt het Voedingscentrum?

Eten opnieuw invriezen wordt afgeraden door het Voedingscentrum. De reden is dat eten gevoelig is voor temperatuurwisselingen. Bij deze wisselende temperaturen ontstaan er bacteriën in het eten. En hoe meer bacteriën er in het eten terechtkomen, hoe groter de kans dat je ziek wordt als je het eten daarna opeet.

Als je eten kookt, afkoelt, invriest, ontdooit en opnieuw opwarmt zijn er al heel wat wisselingen van temperatuur aanwezig. Als je het opnieuw opgewarmde eten voor een tweede keer laat afkoelen naar kamertemperatuur om daarna te kiezen voor opnieuw invriezen, dan loopt het aantal wisselingen van de temperatuur van het eten nog verder op. Dit heeft tot gevolg dat er een veel grotere kans is op bacteriën in het eten. En die bacteriën kunnen ervoor zorgen dat voedselvergiftiging krijgt en dus ziek wordt van het eten.

Eten twee keer invriezen: volgens hen mag het wel!

Er zijn Nederlandse levensmiddelentechnologen die aangeven dat het opnieuw invriezen van eten prima kan. Mits het eten niet bij kamertemperatuur is ontdooid, maar in de koelkast is ontdooid of verwarmd is in de magnetron.

Als eten langer dan twee uur buiten de koelkast is geweest, dan wordt eten opnieuw invriezen afgeraden. (Het wordt echter sowieso afgeraden om eten langer dan twee uur buiten de koeling te bewaren, ongeacht of het eten ingevroren gaat worden of niet.)

De levensmiddelentechnologen volgen hierin de Amerikaanse richtlijnen die het Department of Agriculture heeft opgesteld voor Amerikanen. Ze vermelden hier nog extra bij dat bij heel warm weer (warmer dan 32 graden Celsius) het eten maximaal een uur buiten de koelkast mag zijn geweest. Dan wordt eten twee keer invriezen alsnog afgeraden in verband met de kans op bacteriegroei.

Eten invriezen en ontdooien

Heb je eten ingevroren en wil je het ontdooien? Bevroren eten ontdooien is veilig te doen door het eten in de koelkast te laten ontdooien of door het in de magnetron te ontdooien en op te warmen. Als je de avond van tevoren bedenkt wat je de volgende dag wilt eten uit je vriezer, dan heb je de tijd om het eten rustig in de koelkast te laten ontdooien. En anders kun je voor de magnetronoptie gaan.

Eten ontdooien door het op het aanrecht te laten afkoelen, dus op kamertemperatuur, wordt niet aanbevolen. Op kamertemperatuur krijgen bacteriën namelijk makkelijker de kans om in het eten te ontstaan en dat kun je het beste voorkomen. Van enkele bacteriën in het eten worden de meeste mensen niet ziek, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.