Hoe lang eten bewaren in vriezer?

Hoe lang eten bewaren in vriezer?

Het kan altijd gebeuren dat je eten maakt en na de maaltijd beseft dat je te veel hebt gemaakt. Of misschien wil je wel op voorhand een warme maaltijd maken, maar heb je die pas op een later moment nodig. In dergelijke gevallen is eten bewaren in vriezer een goed idee. Eten invriezen heeft veel voordelen. Ben je benieuwd hoe lang je eten kunt bewaren in de vriezer en waar je zoal rekening mee moet houden? Lees dan snel verder!

Voordelen van eten bewaren in vriezer

Dankzij de uitvinding van de vriezer is het mogelijk om eten veel langer goed te houden. Tegenwoordig beschikt zowat elke standaard koelkast over een of meerdere vriesvakken, die zo koud zijn dat de meeste voedingsmiddelen er langer in goed blijven dan in de koelkast. Als je voeding echter gedurende langere tijd in de vriezer wilt bewaren, dan heb je een vriezer nodig die tot -18 graden Celsius gekoeld kan worden. Deze vorm van invriezen wordt hier besproken.

Hoe lang kan je nu precies eten bewaren in vriezer? Over het algemeen blijven de meeste voedingsmiddelen enkele maanden tot bijna een jaar goed, afhankelijk van het soort product. Er zijn tal van andere voordelen aan verbonden. De voedingswaarde van de meeste producten wordt relatief goed behouden. Je gaat daarbij ook voedselverspilling tegen, aangezien je restanten van maaltijden invriest en op een later moment alsnog kunt eten.

Hoe koud moet de vriezer zijn?

Als je kiest voor eten bewaren in vriezer, dan is het ook belangrijk om te weten welke temperatuur daarvoor het best is. Doorgaans wordt aangeraden om de vriezer op ongeveer -18 graden Celsius te houden. Op die manier bederft het eten niet en blijven alle voedingsstoffen bewaard. Natuurlijk hangt dit ook af van welk product je precies invriest.

Houdbaarheidsdatum van verschillende voedingsmiddelen in de vriezer

Standaard producten die je bij kamertemperatuur bewaart, blijven normaal gesproken niet lang goed. Denk bijvoorbeeld aan brood. In de koelkast kan je de houdbaarheidsdatum al iets verlengen. Wil je eten echter maandenlang goed houden, dan is een vriezer essentieel. Brood blijft bijvoorbeeld ongeveer één maand goed in de vriezer, terwijl dat bij vis en gevogelte tussen de 3 en de 6 maanden is (magere vis blijft doorgaans langer goed dan vette vis). Vlees kan je, afhankelijk van het soort, tussen de 2 tot wel 9 maanden goed houden in de vriezer.

Peulvruchten en rijst blijven zo'n 3 maanden goed in de diepvries, maar fruit en sommige groenten kunnen wel 8 tot 10 maanden bewaard worden. Kortom, je kan heel wat verschillende soorten eten bewaren in vriezer, zonder je zorgen te hoeven maken over verlies van de kwaliteit en voedingswaarde!

Eten bewaren in vriezer: hoe doe je dat?

Als je eten invriest, is het erg belangrijk om je voeding op de juiste manier te verpakken in de vriezer. Diepvriesgroenten zitten op zich al in een plastic of kartonnen verpakking, en brood bewaar je ook prima in een plastic zakje, dat je strak toedoet. Zorg ervoor dat het eten luchtdicht verpakt wordt. Vlees, vis en gevogelte kan je gemakkelijk bewaren door middel van een diepvriesdoos of diepvrieszak. Eten bewaren in vriezer is dus erg gemakkelijk, met als resultaat dat je je eten een stuk langer kunt bewaren!

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.