Het grote verschil is namelijk dat de temperatuur in het vriesvak van een koelkast meestal niet lager wordt dan -6 tot -12 graden. Deze temperatuur is niet geschikt om levensmiddelen voor lange tijd in te vriezen. Daarvoor heb je toch echt een vriezer nodig, die tot -18 of kouder koelt. Het grootste verschil tussen het vriesvak in je koelkast en diepvries zit hem dus in de temperatuur.
Ook biedt een losse diepvries je veel meer ruimte dan alleen het vaak kleine vriesvak van een koelvriescombinatie. In een diepvries heb je enkele honderden liters ruimte, terwijl een vriesvak enkele tientallen liters ruimte biedt. Het vriesvak van je koelkast is met een paar pizza’s, een brood en misschien nog een plastic voorraadbakje met eten al snel gevuld.
In een grote diepvries zitten tegenwoordig bovendien vaak handige laden, waardoor je jouw ingevroren producten eenvoudig opbergt en netjes opruimt. Je hebt bijvoorbeeld een aparte lade voor ingevroren brood, een afdeling met vlees en een lade met ijs, patat en andere snacks en meer. Alles heb je direct onder handbereik.
Diepvries met geen sterren
Een 0-sterren vriezer komt bijna niet voor. Deze classificatie wordt alleen gebruikt voor het maken van ijsblokjes, maar niet voor het bewaren van diepvriesproducten.
Diepvries met 1 ster
Een vriezer met 1 ster betekent een minimale temperatuur van -6 graden Celsius. Bij deze temperatuur bewaar je jouw producten maximaal één week. Veel losse vriesvakken in koelkasten hebben 1 ster.
Diepvries met 2 sterren
Een vriezer of vriesvak met 2 sterren heeft een minimale temperatuur van -12 graden Celsius. Gemiddeld bewaar je producten bij deze temperatuur tot twee maanden.
Diepvries met 3 sterren
Bij een 3-sterren vriezer begint het echt serieus te worden. 3 sterren staat voor een temperatuur van -18 graden of kouder. De meeste losstaande diepvriezen en vrieskasten hebben een 3-sterrenclassificatie. Je bewaar er je producten tot wel een jaar in (afhankelijk van het soort product).
Diepvries met 4 sterren
Extreem koud wordt het in een 4-sterren diepvries. Hierin kan de temperatuur tot wel -40 graden Celsius dalen. Dit zijn vaak vriezers die bij bedrijven en in de horeca worden gebruikt. In een 4-sterren vriezer bewaar je voedsel tot wel meerdere jaren. Er zijn ook 4-sterren vriezers voor thuis, maar die gaan dan vaak niet verder tot -24 graden. Daarmee vries je overigens ook alle producten probleemloos in.
Let bij het kopen van een koelvriescombinatie goed op het aantal sterren van het vriesvak. Moderne en de wat duurdere koelvriescombinaties hebben vaak een vriesvak van 3 of zelfs 4 sterren. In deze modellen bewaar je kleine hoeveelheden levensmiddelen net zo lang als een diepvries. De beste koelvriescombinaties hebben aparte thermostaat voor het koel- en vriesdeel.
Zeker kip of varkensvlees zijn in het vriesvak van je koelkast niet langer dan een week houdbaar. Rundergehakt blijft iets langer goed, tot ongeveer twee weken. Een diepvriespizza in een 2-sterren vriesvak, groente, ingevroren fruit en ijsjes blijven tot een maand goed. Neem daarna geen enkel risico en kies voor een vriezer waarin de temperatuur -18 graden Celsius of lager is.
- 1 maand: brood, pizzadeeg
- 2 tot 3 maanden: rijst, kip, varkensvlees
- 3 tot 6 maanden: rundergehakt
- 6 tot 12 maanden: ijsjes, groenten, fruit, diepvriespizza