Verschil tussen vriesvak in koelkast en diepvries

Verschil tussen vriesvak in koelkast en diepvries

Wat is het verschil tussen vriesvak in koelkast en diepvries? Veel mensen bewaren hun ingevroren producten in het vriesvak van de koelkast. Alleen is de temperatuur in het vriesvak van je koelkast vaak niet laag genoeg om je eten langer dan enkele weken te bewaren. Waar is het vriesvak in je koelkast dan wel geschikt voor en is het grootste verschil tussen een vriesvak in koelkast en diepvries?

Verschil tussen vriesvak in koelkast en diepvries

Ongeveer twee derde van alle koelkasten zijn koelkasten met vriesvak. Dit soort koelkasten worden ook wel koelvriescombinaties genoemd. Deze apparaten zijn heel geschikt voor het koelen van levensmiddelen, maar meestal minder geschikt voor het lang bewaren van voedsel in het vriesvak van de koelkast.

Het grote verschil is namelijk dat de temperatuur in het vriesvak van een koelkast meestal niet lager wordt dan -6 tot -12 graden. Deze temperatuur is niet geschikt om levensmiddelen voor lange tijd in te vriezen. Daarvoor heb je toch echt een vriezer nodig, die tot -18 of kouder koelt. Het grootste verschil tussen het vriesvak in je koelkast en diepvries zit hem dus in de temperatuur.

Voordelen van een diepvries vergeleken met het vriesvak van een koelkast

Ben je iemand die graag restjes van maaltijden invriest, regelmatig veel kookt om te bewaren of door goede aanbiedingen veel voedsel inkoopt? Dan biedt een losse diepvries je veel voordelen. Ten eerste vriest een diepvries je eten in tot -18 graden Celsius of nog lager. Die temperatuur is voldoende om je levensmiddelen tot wel een jaar lang te bewaren.

Ook biedt een losse diepvries je veel meer ruimte dan alleen het vaak kleine vriesvak van een koelvriescombinatie. In een diepvries heb je enkele honderden liters ruimte, terwijl een vriesvak enkele tientallen liters ruimte biedt. Het vriesvak van je koelkast is met een paar pizza’s, een brood en misschien nog een plastic voorraadbakje met eten al snel gevuld.

In een grote diepvries zitten tegenwoordig bovendien vaak handige laden, waardoor je jouw ingevroren producten eenvoudig opbergt en netjes opruimt. Je hebt bijvoorbeeld een aparte lade voor ingevroren brood, een afdeling met vlees en een lade met ijs, patat en andere snacks en meer. Alles heb je direct onder handbereik.

Aantal sterren vriezers

Elke vriezer of vriesvak heeft een aantal sterren, van 0 tot vier sterren. Deze sterrenclassificatie geeft aan wat de minimale temperatuur van de diepvries of het vriesvak is. Zo weet je precies hoe lang je eten in je vriezer kan bewaren. Hierbij geldt: hoe meer sterren, des te kouder het vriesvak of de vriezer.

Diepvries met geen sterren

Een 0-sterren vriezer komt bijna niet voor. Deze classificatie wordt alleen gebruikt voor het maken van ijsblokjes, maar niet voor het bewaren van diepvriesproducten.

Diepvries met 1 ster

Een vriezer met 1 ster betekent een minimale temperatuur van -6 graden Celsius. Bij deze temperatuur bewaar je jouw producten maximaal één week. Veel losse vriesvakken in koelkasten hebben 1 ster.

Diepvries met 2 sterren

Een vriezer of vriesvak met 2 sterren heeft een minimale temperatuur van -12 graden Celsius. Gemiddeld bewaar je producten bij deze temperatuur tot twee maanden.

Diepvries met 3 sterren

Bij een 3-sterren vriezer begint het echt serieus te worden. 3 sterren staat voor een temperatuur van -18 graden of kouder. De meeste losstaande diepvriezen en vrieskasten hebben een 3-sterrenclassificatie. Je bewaar er je producten tot wel een jaar in (afhankelijk van het soort product).

Diepvries met 4 sterren

Extreem koud wordt het in een 4-sterren diepvries. Hierin kan de temperatuur tot wel -40 graden Celsius dalen. Dit zijn vaak vriezers die bij bedrijven en in de horeca worden gebruikt. In een 4-sterren vriezer bewaar je voedsel tot wel meerdere jaren. Er zijn ook 4-sterren vriezers voor thuis, maar die gaan dan vaak niet verder tot -24 graden. Daarmee vries je overigens ook alle producten probleemloos in.

Let bij het kopen van een koelvriescombinatie goed op het aantal sterren van het vriesvak. Moderne en de wat duurdere koelvriescombinaties hebben vaak een vriesvak van 3 of zelfs 4 sterren. In deze modellen bewaar je kleine hoeveelheden levensmiddelen net zo lang als een diepvries. De beste koelvriescombinaties hebben aparte thermostaat voor het koel- en vriesdeel.

Hoe lang eten bewaren in het vriesvak van een koelkast?

In veel goedkopere koelkasten heeft het vriesvak slechts 1 of 2 sterren. Houd er met zo’n koelkast rekening mee dat je producten zoals brood, vlees, vis, deeg en vergelijkbare levensmiddelen slechts één tot twee weken in het vriesvak bewaart.

Zeker kip of varkensvlees zijn in het vriesvak van je koelkast niet langer dan een week houdbaar. Rundergehakt blijft iets langer goed, tot ongeveer twee weken. Een diepvriespizza in een 2-sterren vriesvak, groente, ingevroren fruit en ijsjes blijven tot een maand goed. Neem daarna geen enkel risico en kies voor een vriezer waarin de temperatuur -18 graden Celsius of lager is.

Hoe lang eten bewaren in een diepvries?

De meest ideale temperatuur van een vriezer waarin je producten tot wel een jaar kan bewaren, is -18 graden Celsius. Dat is een prima temperatuur om al je voedsel voor langere tijd te bewaren. Als stelregel geldt:

- 1 maand: brood, pizzadeeg

- 2 tot 3 maanden: rijst, kip, varkensvlees

- 3 tot 6 maanden: rundergehakt

- 6 tot 12 maanden: ijsjes, groenten, fruit, diepvriespizza

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.