Garnalen invriezen

Garnalen invriezen

Garnalen invriezen kan met sommige soorten garnalen. Lees op de verpakking van de garnalen of invriezen mogelijk is. Soms zijn garnalen diepgevroren aangeleverd aan de winkel, waarna ze thuis niet nogmaals ingevroren kunnen worden. Verse garnalen zijn wel goed thuis in te vriezen.

Garnalen invriezen: veel gerechten mogelijk

Als je veel gekookte of rauwe garnalen hebt ingeslagen, dan is garnalen invriezen de beste manier om ze voor langere tijd te conserveren. Wie weet wil je over een aantal maanden weer een heerlijk recept maken met de garnalen. Maar hoe moet je garnalen invriezen?

Garnalen zijn kreeftachtigen en worden veel gegeten en in verschillende gerechten gebruikt. Je kunt ze onderverdelen in verschillende soorten, zoals scampi’s, gamba’s, Hollandse garnalen. In Nederland zijn garnalen vaak een ware delicatesse die in chique gerechten worden gebruikt. Zo kun je ze bijvoorbeeld gebruiken in een risotto, sushi, paella, wokgerecht, een pasta of voor een garnalen cocktail. Ook zijn ze lekker op een broodje bij de lunch. Garnalen kunnen op veel manieren gegeten worden.

Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je garnalen over hebt na een maaltijd of dat je een grote hoeveelheid hebt ingeslagen. Dan kun je deze het beste zo snel mogelijk invriezen.

Garnalen invriezen: wanneer de vriezer in?

Afhankelijk van het type garnalen dat je hebt gekocht, kun je deze prima invriezen. Mocht je deze in de supermarkt hebben gekocht, lees dan eerst op de verpakking of het mogelijk is om ze in de vriezer te bewaren. Zo kun je aangeleverde diepgevroren producten het beste thuis niet nog een keer invriezen, aangezien je garnalen vaak niet twee keer kunt invriezen.

Als het wel mogelijk is om de garnalen in te vriezen, dan is het verstandig om deze eerst te pellen. Zo voorkom je namelijk dat de schil bacteriën meedraagt. Kook de garnalen vervolgens en dep ze af met keukenpapier. Zorg dat ze volledig zijn afgekoeld voor je overgaat tot garnalen invriezen.

Garnalen invriezen: hoe verpakken?

Verpak de garnalen in luchtdichte diepvriesbakjes of -zakjes en plak er etiketten op met de datum en inhoud van de verpakking. Leg de garnalen vervolgens achter in de diepvries op -18 graden Celsius of lager. Als je ze wilt gebruiken dien je de garnalen rustig in de koelkast te ontdooien.

Hollandse garnalen zijn soms ook in te vriezen. Het is dan verstandig om dit in de originele verpakking te doen omdat ze al goed verpakt zijn voor de verkoop.

Garnalen in vriezer: hoe lang houdbaar?

Als je garnalen invriezen op de juiste manier doet, dan zijn ze tot maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Garnalen zijn echter erg bederfelijk, dus als je ze ontdooit is het verstandig om extra goed op te letten of ze er nog vers uitzien. Consumeer de garnalen niet meer als ze erg zijn verkleurd, er slijmerig uitzien of een extreme visgeur hebben.

Garnalen in koelkast bewaren

Als je van plan bent de volgende dag weer garnalen te eten, dan kun je de garnalen prima in de koelkast bewaren. Verse garnalen zijn erg bederfelijk, waardoor het verstandig is om deze direct na aankoop in de koelkast te leggen. Garnalen in koelkast bewaren kan maximaal 1 dag. Consumeer ze in elk geval niet meer na de THT datum. Als de garnalen verkleurd zijn of een extreme geur verspreiden is het ook niet verstandig om de garnalen nog te eten.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.