Gebakken kip bewaren

Gebakken kip bewaren

Heb jij een lekkere maaltijd gemaakt met gebakken kip, maar is het niet allemaal opgegaan? Dan zit je met het dilemma hoe je gebakken kip bewaren moet aanpakken. Het bewaren van kip is net wat lastiger dan andere voedingsmiddelen, omdat kip vatbaarder is voor bacteriën en ziektes. Een salmonella vergiftiging ligt al gauw op de loer bij niet goed doorbakken kip. Het is daarom raadzaam om gebakken kip op de juiste manier te bewaren.

Gebakken kip bewaren in de koelkast

Heb je gebakken kip over en wil je deze binnenkort weer gebruiken? Dan is het mogelijk om de gebakken kip te bewaren in de koelkast. Bij gebakken kip bewaren in de koelkast zit wel een grote kanttekening: de kip dient echt goed gebakken te zijn en de kip moet binnen een dag genuttigd worden. Wanneer je de kip gaat eten, kun je deze het beste nog eens even goed verwarmen. Heb jij kip over van het avondeten? Bewaar deze dan in de koelkast als je de kip de volgende dag bij de lunch wilt serveren. Wanneer je de kip in de koelkast bewaart, moet je deze in een afsluitbare verpakking stoppen. Dit kan in een tupperwarebakje zijn, maar bijvoorbeeld ook in een kom met vershoudfolie eroverheen.

Gebakken kip bewaren in de vriezer

Gebakken kip bewaren in de vriezer is de beste optie om de kip lang te bewaren. Hierbij heb je minder kans op kruisbesmetting en bacteriën die de kip kunnen vinden. Gebakken kip bewaar je eenvoudig in een afsluitbare en luchtdichte diepvriesbak of -zak. Wanneer je de kip invriest kan deze tot wel een maand goed blijven. Gebruik deze kip niet om koud te serveren, maar warm de kip op voordat je deze weer gaat eten. Doordat je de kip weer verhit, verklein je de kans op bacteriën. Heb je jouw kip langer dan een maand bewaard in de vriezer of vertrouw je de kip niet helemaal meer? Neem dan geen risico en eet de ontdooide gebakken kip niet op, maar gooi deze weg.

Tijdelijk bewaren bij kamertemperatuur

Wanneer je kip bakt, heb je het voordeel dat de meeste bacteriën gedood worden door de hoge temperaturen. Daarom is gebakken kip bewaren gemakkelijker dan rauwe kip bewaren. Wanneer jij bijvoorbeeld kip bakt om later te gebruiken in een salade of ander koud gerecht, kan de kip op kamertemperatuur bewaard worden om af te koelen. Leg de gebakken kip in een bak en doe hier vershoudfolie overeen. Zo kun je kip een aantal uur bewaren, zonder dat je je zorgen hoef te maken of de kip nog wel te eten is. Onthoud echter dat als de kip eenmaal op kamertemperatuur is, je deze alsnog direct moet opeten óf berg de gebakken kip in de koelkast op. De kip blijft maximaal 24 uur goed in de koelkast.

Controleer de gebakken kip voordat je deze eet

Gebakken kip bewaren is lastiger dan bijvoorbeeld groenten bewaren. Gelukkig is gebakken kip een stuk minder risicovol dan rauwe kip, want de gebakken kip is al eens verhit en de meeste bacteriën zullen dan ook gedood zijn. Heb jij de gebakken kip bewaard op kamertemperatuur, in de koelkast of in de vriezer? Dan kun je altijd nog een veiligheidscheck doen voordat je de kip gaat eten. Ziet de kip er nog goed uit? Zijn er geen rare verkleuringen en ruikt de kip nog normaal? Wanneer de kip zuur ruikt of de kleur afwijkt, is het verstandig om de kip niet meer te eten.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.