Gehakt in koelkast bewaren

Gehakt in koelkast bewaren

Onze voorouders realiseerden zich lang geleden dat door vlees op de juiste manier op te slaan, er veel minder van verloren gaat. Vlees werd gerookt of gepekeld om de lange koude winters te overleven. Later gebruikten ze deze methoden om zeevarenden culinaire variatie te bieden tijdens hun lange reizen. Tegenwoordig begrijpen we dat de juiste opslag van voedsel de ontwikkeling van bacteriën aanzienlijk vertraagt. Door koelen en vriezen is het bewaren en uiteindelijk consumeren van vlees een stuk eenvoudiger en veiliger geworden. Je kunt vandaag de dag gehakt in koelkast bewaren op een veilige manier.

Het gebruik van je koelkast

Een koelkast is niet zomaar een doos die dingen koel houdt. Het is een hightech apparaat dat intelligente bedieningselementen gebruikt. Hiermee zorgt het voor een optimale luchtvochtigheid, licht en temperatuur. Gehakt in koelkast bewaren is hierdoor uitstekend mogelijk. Door al het voedsel in de koelkast op de juiste plek te plaatsen, blijft het eten zo lang mogelijk goed. Zo voorkom je bijvoorbeeld het risico op besmetting tussen verschillende voedingsmiddelen en blijven de voedingsstoffen behouden. Zeker bij reeds geopende producten is het belangrijk dat je deze zo goed mogelijk afsluit na elk gebruik, zodat er geen bacteriën van het ene product naar het andere oversteken. Maak de koelkast ook regelmatig schoon om bacteriën adequaat te doden. Gehakt in koelkast bewaren gebeurt zo op de veiligste manier.

Indeling van je koelkast

Een van de grootste fouten die mensen maken, is de koelkast te vol vullen. Wanneer voedsel de luchtstroom blokkeert, werkt de koelkast harder en blijven bepaalde delen van de koelkast warmer dan andere. Houd er dus rekening mee dat er altijd nog ruimte over is boven en naast in de koelkast geplaatste producten. Plaats geen gehakt in koelkast tegen de achterkant of zijkanten van de koelkast en probeer al het voedsel ongeveer een halve centimeter uit elkaar te houden. Dit zorgt voor een luchtstroom tussen de ruimtes in de koelkast en voor een algehele koeling op alle plaatsen van de koelkast. Etenswaren bederven minder snel bij een koelkast die niet overvol is.

Verschillende soorten gehakt in koelkast bewaren

Er zijn verschillende soorten gehakt die je in de koelkast kunt bewaren. Veel mensen kopen rundergehakt of half-om-half gehakt. Andere mogelijkheden met gehakt om te gebruiken in gerechten zijn lamsgehakt, kalfsgehakt en varkensgehakt. Voor alle gehaktsoorten geldt dat je het gehakt in koelkast bewaren uitstekend kunt doen. Onthoud echter wel dat het gehakt bij voorkeur zo snel mogelijk na aankoop geconsumeerd wordt. Dit geldt voor alle soorten gehakt. Het is namelijk niet heel lang houdbaar in de koelkast.

Hoe lang blijft gehakt in koelkast bewaren goed?

Gehakt kan over het algemeen ongeveer 1 à 2 dagen na de aankoop in de koelkast bewaard worden. Rauw gehakt, dus onbereid gehakt, moet zo snel mogelijk gebakken of op een andere manier bereid worden. Bereid gehakt blijft namelijk net wat langer goed dan onbereid gehakt. Heb je het gehakt gebakken, gebraden of alvast geruld? Dan is het nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Houd echter altijd ook de houdbaarheidsdatum op de verpakking in de gaten. En mocht het gehakt volgens deze datum op de verpakking nog goed zijn, maar ziet het gehakt er toch niet meer uit zoals je gewend bent? Eet het dan niet meer en neem hier geen risico mee.

Gehakt in vriezer bewaren

Als je niet zeker weet of het meteen opgegeten wordt, is het verstandig het onmiddellijk in de vriezer te plaatsen. Gehakt in de vriezer blijft ongeveer 3-4 maanden goed. Ontdooi het gehakt na invriezen nooit op het aanrecht. Dit is namelijk een risico voor de voedselveiligheid, aangezien de buitenkant van het gehakt met een andere snelheid ontdooit dan de binnenkant. Hierdoor kunnen schadelijke bacteriën in het gehakt ontstaan, terwijl die bij ontdooien in de koelkast bijna geen kans maken.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.