Bier invriezen

Bier invriezen

Het is heel warme zomerdag. Je gaat 's middags misschien naar het strand en 's avonds sluit je af met een barbecue. Wil je ook altijd zo graag een koud biertje met dat warme weer? Bier invriezen kan dan heel fijn zijn. Geniet zo van een ijskoud biertje! Bier blijft in flesjes en blikjes al lange tijd goed, dus het invriezen van bier om de houdbaarheid te verlengen is vaak niet nodig. Het is echter wel mogelijk!

Kun je bier invriezen?

Bier is een alcoholische drank. Alcoholische dranken zijn het lekkerst als ze goed gekoeld zijn. Als je snel je biertje wilt koelen, kun je het bier invriezen voor korte tijd. Vanaf -2 graden Celsius bevriest je bier in de vriezer. Sterkere biertjes hebben een lagere temperatuur nodig om volledig te bevriezen. Alcohol bevriest namelijk minder snel dan bijvoorbeeld water. Je kunt er dus voor kiezen om je biertje in te vriezen en vervolgens te genieten van een koud biertje! Een biertje heeft ongeveer 40 minuten nodig om goed koud te worden in de vriezer. Maar de smaak van bier blijft natuurlijk altijd het lekkerst als je een vers koud biertje hebt uit de koelkast. Tijdens het invriezen verliest bier namelijk langzaam maar zeker zijn koolzuur. Als je bij bier invriezen dus vergeet om je blikje uit de vriezer te halen, dan kan de textuur en ook de smaak wat veranderen.

Hoe vries je bier in?

Bier invriezen is mogelijk, maar let wel op dat dit alleen voor blikje bier geldt! Glazen flesjes bier invriezen is geen goed idee. Een glazen flesje kan gemakkelijk kapot gaan in de vriezer, wat naast een bende ook een gevaarlijke situatie oplevert vanwege de glasscherven. Blikjes bier kun je gemakkelijker invriezen. Het blikje zet wel uit, maar kan daarna weer gemakkelijker ontdooid worden. Bier invriezen kan ook in een glazen diepvriesbakje. Vul het bakje met bier uit een flesje of blikje en onthoud dat je het diepvriesbakje niet helemaal vol giet met bier. Er is bij drinken invriezen namelijk altijd ruimte nodig voor de vloeistof om uit te zetten tijdens het invriesproces. Als je dit vergeet, barst het diepvriesbakje kapot in de vriezer.

Hoe lang blijft bier houdbaar?

Over het algemeen is bier 6 à 9 maanden houdbaar, ongeacht of je dit buiten de koelkast bewaart of in de koelkast. Na opening is bier echter nog maar 1 dag houdbaar en dient het bewaard te worden in de koelkast. Als je aangebroken bier niet binnen een dag gebruikt, kun je het bier invriezen in een diepvriesbestendig glazen bakje. Zo blijft het alsnog een halfjaar goed. Het is echter wel zo dat het bier in de vriezer steeds wat verder achteruit gaat, dus hoe korter je het in de vriezer bewaart, hoe beter het bier nog zal smaken. Na ontdooien giet je het bier in je favoriete bierglas.

Hoe moet je bier ontdooien?

Je vriest je bier in om in korte tijd lekker koel te worden, maar de dag daarna kom je erachter dat je dit biertje vergeten bent uit de vriezer te halen. Dit betekent dat je bier moet ontdooien. Het klinkt misschien raar, maar bevroren bier kun je wanneer dit ontdooid is gewoon drinken. Wel is het zo dat door het bevriezen de structuur en daarmee de smaak van bier iets verandert. Door bier geleidelijk te ontdooien en temperatuurschommelingen te vermijden, blijft de smaak van bier ook na ontdooien lekker. Vanuit de vriezer verplaats je het bier naar de koelkast om rustig te ontdooien. Om de textuur van het ontdooiende bier zo goed mogelijk te houden, wordt aanbevolen om het diepvriesbakje met bier elke paar uur om te draaien.

Bier invriezen mislukt?

Is het bier invriezen helaas toch mislukt en smaakt het bier niet zo lekker meer? Dan kun je overwegen om het bier voor culinaire doeleinden te gebruiken. Bier gebruik je bijvoorbeeld in pannenkoekenbeslag of als marinade voor vlees. Zo hoef je het bier niet weg te gooien.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.