Is een diepvriesmaaltijd ongezond?

Is een diepvriesmaaltijd ongezond?

Veel mensen nemen regelmatig diepvriesmaaltijden. Dit heeft dan ook zekere voordelen. We leven immers in een prestatiemaatschappij en veel mensen hebben het drukker dan ooit tevoren. Dit zorgt er dan ook voor dat je minder tijd hebt voor andere zaken, zoals het maken van eten. Maar is een diepvriesmaaltijd ongezond? In magnetronmaaltijden van de supermarkt zitten heel veel zout en andere ongezonde toevoegingen. Is dat ook zo met diepvriesmaaltijden? Veel mensen koken bijvoorbeeld voor meerdere dagen achter elkaar, zodat ze een deel van het eten zelf kunnen invriezen. Zo kun je gezond eten en is het daarnaast ook nog eens voordelig. 

Is een diepvriesmaaltijd ongezond vanwege minder vitamines?

Mensen nemen voeding tot zich, omdat er veel gezonde elementen met de voeding verbonden zijn. Zo zijn er ontzettend veel vitamines die je als mens nodig hebt. Er heerst echter een mythe dat wanneer je diepvriesmaaltijden invriest, de vitamines grotendeels verdwijnen. Dit is volgens kenners echter een misvatting. Als je zelf een maaltijd bereidt en die vervolgens in de vriezer plaatst, blijven de vitamines gewoon in tact. Het antwoord op de vraag Is een diepvriesmaaltijd ongezond vanwege minder vitamines? is dus: niet als je zelf een maaltijd bereidt en invriest! Maar hoe zit het dan met diepvriesgroenten uit de supermarkt?

Diepvriesgroenten uit de supermarkt

Stel je voor dat je diepvriesgroenten koopt in de supermarkt. Deze zijn doorgaans goedkoper dan verse groenten en je kunt ze langer bewaren, zonder dat je genoodzaakt bent om ze direct op te eten. Zitten er in diepvriesgroenten minder vitamines dan in verse groenten? Volgens experts zitten er juist méér vitaminen in deze diepvriesgroentes dan in verse groente. Is een diepvriesmaaltijd ongezond als je diepvriesgroenten uit de supermarkt gebruikt? Nee dus!

De reden hiervoor is dat de groentes direct na het oogsten worden ingevroren. Er gaan dan veel minder vitamines verloren, aangezien verse groentes eerst nog vervoerd worden voordat ze in de supermarkt liggen. De verse groentes in de supermarkten zijn dan ook niet meer 100% vers. Als je een groentetuintje of een moestuin hebt, heb je waarschijnlijk zelf al ontdekt dat er een verschil bestaat tussen de groenten van de versafdeling in de supermarkt en de groenten uit je eigen tuin!

Is een diepvriesmaaltijd ongezond of niet? Verschil tussen diepvriesmaaltijden zelf maken en kopen

Als je zelf een maaltijd bereidt en die vervolgens invriest, heb je zelf de ingrediënten gekozen en weet je precies wat er in de ingevroren maaltijd zit. Wanneer je kant-en-klare diepvriesmaaltijden koopt, is het raadzaam om te kijken of er geen bijzondere toevoegingen in de maaltijd zitten. In de meeste gevallen zit er bijvoorbeeld meer zout in diepvriesmaaltijden dan in verse gerechten. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, wanneer je voor de rest niet veel zout tot je neemt en je niet elke dag een kant-en-klaarmaaltijd eet.

Is een diepvriesmaaltijd ongezond of niet? Of je nu zelf een maaltijd maakt en in de vriezer stopt of wanneer je een ingevroren kant-en-klaarmaaltijd in de supermarkt koopt: een diepvriesmaaltijd bevat absoluut voldoende vitamines! Het enige verschil met een verse maaltijd is dat er hoogstwaarschijnlijk meer zout in de (kant-en-klare) diepvriesmaaltijd zit. Als je dit in de gaten houdt, kun je dus met een gerust hart af en toe een diepvriesmaaltijd eten. En bereid je de in te vriezen maaltijden altijd zelf? Dan is er helemaal niets om je zorgen om te maken!

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.