Soep bewaren

Soep bewaren

Bijna iedereen zet weleens een pan met soep op tafel. En dat is logisch: soep is lekker en voedzaam. In combinatie met brood, vlees en wat groenten, heb je een complete maaltijd. Soep maken kan heel eenvoudig zijn. Met een soepmix, water en wat soepgroenten tover je binnen een mum van tijd een smakelijke soep op tafel. Natuurlijk kun je ook zelf uitgebreid aan de gang met verse ingrediënten en een goed recept. Dat kost wat meer tijd en moeite, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Denk aan heerlijke verse erwtensoep in de winter of zelfgemaakte tomatensoep. Is er soep over, dan kun je eenvoudig soep bewaren.

Soep bewaren: in koelkast of invriezen

Je kunt soep bewaren in de koelkast, maar zorg er dan wel voor dat je hem binnen 2 à 3 dagen opeet. De precieze houdbaarheid hangt af van de versheid van de ingrediënten die je voor de soep hebt gebruikt. Wil je de soep langer bewaren, dan is soep bewaren in de vriezer de beste optie. Hoe je dit doet? Zowel bij soep bewaren in de koelkast als in de vriezer zorg je er als eerste voor dat de soep snel afkoelt. Het liefst binnen twee uur. Je kunt bijvoorbeeld de gootsteen vullen met koud water en daar de pan met soep in zetten. En als het buiten wat kouder is, zet je de pan buiten neer. Uiteraard met het deksel erop, zodat er geen bacteriën in de pan met soep komen.

Waarin moet je soep bewaren?

Als de soep is afgekoeld, is hij klaar om in de koelkast of in de vriezer te plaatsen. Soep bewaren in de vriezer doe je in afgesloten bewaarbakken. Dit kunnen glazen, maar ook plastic bewaarbakken zijn. Zorg er bij plastic bakken voor dat deze PBA-vrij zijn, in verband met schadelijke stoffen die vrij kunnen komen. Bepaal vooraf ook hoe groot je de porties wilt hebben. Ga uit van ongeveer 250 ml per persoon en zoek daar de juiste bewaarbakken bij die geschikt zijn voor de vriezer. Bewaar je de soep in de koelkast? Ook dan kun je bewaarbakken gebruiken. Als je de soep op korte termijn weer wilt gebruiken, kun je er ook voor kiezen om de pan waarin je de soep hebt gemaakt in zijn geheel in de koelkast te zetten. Wel zo makkelijk als je de soep bijvoorbeeld enkele uren later weer wilt opwarmen op het fornuis.

Hoe lang kun je soep bewaren in de vriezer?

Ingevroren soep blijft ongeveer drie maanden goed. Daarna hoeft de soep niet per se gezondheidsproblemen op te leveren, maar het is goed om na die tijd van tevoren even te ruiken en te proeven. Het kan zijn dat de smaak wat is afgenomen en dat is geen probleem. Zure soep ruik en proef je echter meteen. En als de soep zuur is, is hij niet goed meer. Door ingevroren etenswaren te voorzien van datums, kun je voorkomen dat je voedsel te lang bewaart. Gebruik hiervoor stickers of bijvoorbeeld een stukje schilderstape en een pen. Zo bewaar je jouw soep op een overzichtelijke manier en zie je in een oogopslag hoe lang de soep al in de vriezer zit.

Uit de vriezer op het bord

Soep uit de vriezer kun je laten ontdooien op het aanrecht, maar ook in de koelkast. Dit laatste duurt langer, maar scheelt jouw koelkast wat energie én het is de veiligste methode om de ingrediënten van de soep goed te houden. Nadat de soep is ontdooid, warm je deze eenvoudig op in een pan of in de magnetron. Daarna kun je genieten van jouw heerlijke soep.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.