Fruit invriezen

Fruit invriezen

Wanneer je het over eten invriezen hebt, denk je misschien niet direct aan fruit. Toch is fruit invriezen heel handig, bijvoorbeeld als je fruit over hebt of wanneer je fruit voordelig kunt kopen. Vries het fruit dat je niet direct nodig hebt dan gewoon in! Bevroren fruit verliest veel minder snel voedingsstoffen dan vers fruit. 

Fruit invriezen doe je zo

Vries alleen vers en voldoende rijp fruit in. Doe dit bij voorkeur direct na aankoop. Op deze manier behoudt het fruit zijn versheid en kwaliteit het beste. Bepaal voor het invriezen waarvoor je het fruit te zijner tijd wilt gebruiken. Kies vervolgens de meest geschikte bewaarmethode voor het fruit dat je invriest. Kies voor geschikte diepvriesbakjes of ziplockzakjes. Zo blijft het fruit zo lang mogelijk vers. Gebruik je een ziplockzakje? Maak platte pakketjes, dat neemt minder plaats in de diepvries is en het ontdooit ook sneller. Om later gemakkelijk te kunnen zien wat er allemaal in de diepvries ligt, plak je een etiketje met datum en inhoud op het bakje of zakje met fruit. Na invriezen is fruit nog negen maanden houdbaar (bij -18 graden).

Fruit invriezen voor smoothies

Als je graag smoothies maakt, is het handig om het fruit alvast schoon te maken zodat het straks zo in de blender gegooid kan worden. Een goede bewaarmethode is in dit geval de ijsblokjesvorm. Hierdoor maak je kleine porties, zodat je later kunt kiezen of je één of meerdere porties wilt gebruiken. Wil je een rijkgevulde fruitsmoothie maken? Doe dan verschillende soorten fruit in één bakje of zakje om in te vriezen. Het enige wat je straks nog hoeft te doen, is het fruit met yoghurt of melk in de blender te stoppen.

Welke fruitsoorten kun je invriezen?

Veel fruit is geschikt om te bewaren in de vriezer. Als het fruit vers is, dan kun je het zonder problemen zes tot negen maanden bewaren in de diepvries. Zorg ervoor dat het fruit in een luchtdichte verpakking zit, zodat de kwaliteit niet verloren gaat. Ben je benieuwd welk fruit invriezen allemaal mogelijk is? Hieronder vind je van diverse fruitsoorten tips om het fruit goed te bewaren in de vriezer.

Bananen

Geschilde bananen kun je of in zijn geheel of in plakken of stukjes invriezen, afhankelijk van wat je ermee van plan bent. Houd er rekening mee dat een ingevroren bananen wat smaak verliest. Je kunt ontdooide banaan prima verwerken in ijs, smoothies, bananenbrood of een fruithapje.

Appels en peren

Schil de appels of de peren, verwijder de klokhuizen en snijd het fruit in partjes of stukjes. Om verkleuren te voorkomen kun je ze voor het invriezen met wat citroensap besprenkelen of ze 20 minuten in een mengsel van 1 liter water met twee eetlepels citroensap leggen. Zo voorkom je dat de appels of peren bruin worden.

Frambozen, bramen en aardbeien

Was deze kwetsbare fruitsoorten bij voorkeur niet, maar veeg ze met een papiertje of borsteltje schoon voor het fruit invriezen. Verwijder van de aardbeien de kroontjes. Je gebruikt deze fruitsoorten in desserts, smoothies, ijs of op taart. Heel lekker is ook een warme mix van deze vruchten over vanille-ijs.

Pitloze druiven en bessen

Na het wassen kunnen deze twee fruitsoorten in zijn geheel worden ingevroren. Deze soorten doen het ook goed als ijsblokje in een drankje of in een grote glazen waterkaraf.

Ananas, meloen, mango, abrikozen, nectarines en perziken

Verwijder de schil en de pit(jes), en bij de ananas de harde kern, en snijd alles in stukjes. Zo blijft bij fruit invriezen de versheid en kwaliteit zo lang mogelijk gegarandeerd.

Citroen en limoen

Boen de schil van de citroen of de limoen goed schoon. Er zijn verschillende opties voor het invriezen. Halveer de citroen of limoen, zodat je straks na het ontdooien eenvoudig het sap van het halve stuk fruit kunt gebruiken in een recept. Of maak schijfjes van het fruit, zodat je de schuifjes stuk voor stuk uit de vriezer kunt halen, bijvoorbeeld als je zin hebt in een lekker glas (bruisend) mineraalwater met verse citroen of limoen.

Fruit invriezen: niet alles is eenvoudig en direct geschikt

Veel fruit kun je invriezen, maar er zijn enkele fruitsoorten waarbij invriezen niet heel geschikt is. Dit heeft onder andere te maken  met het vochtgehalte in het fruit. Enkele soorten fruit die niet zo eenvoudig in zijn te vriezen, zijn: granaatappel, sinaasappels, mandarijnen en passievrucht. Het is echter niet onmogelijk om deze fruitsoorten in te vriezen, maar het vergt wat meer voorbereiding en kennis om dit fruit goed in te vriezen. Van sinaasappels maak je bijvoorbeeld eerst sinaasappelsap alvorens je deze invriest.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.