Bloemkool invriezen

Bloemkool invriezen

Bloemkool invriezen is goed mogelijk. Het is raadzaam om de bloemkool eerst te blancheren of te koken, voordat je de bloemkool invriest. Zo voorkom je dat er bacteriën mee de vriezer in gaan.

Bloemkool invriezen: blancheren van bloemkool

De bloemkool van de groenteafdeling uit de supermarkt of gekocht bij de groenteman dien je (voordat je over kunt gaan tot bloemkool invriezen) schoon te maken en in roosjes te verdelen. Deze roosjes doe je vervolgens 1 tot 3 minuten in een pan met kokend water. Je bent nu de bloemkool aan het blancheren, oftewel: even kort koken. Door de bloemkool te blancheren voorkom je dat eventuele bacteriën op de bloemkool achterblijven en meegaan de vriezer in.

Heb je bloemkool gekookt voor het avondeten en is er wat bloemkool over? De gekookte bloemkool kan ook prima ingevroren worden.

Bloemkool invriezen: hoe verpakken?

Na het blancheren of koken laat je de bloemkool uitlekken. Vervolgens droog je de bloemkoolroosjes af door te deppen met bijvoorbeeld een keukendoek of keukenpapier. De droge bloemkoolroosjes kun je in een diepvriesbakje doen en vervolgens kun je de bloemkool invriezen.

Als je regelmatig groente uit je vriezer eet, dan is het niet direct nodig, maar als je slechts af en toe eten invriest, is het raadzaam om de datum van invriezen op het diepvriesbakje te vermelden door middel van een etiket. Zo kun je altijd achterhalen hoe lang een product al in de vriezer zit.

Bloemkool in vriezer: hoe lang houdbaar?

Als je hebt gekozen voor bloemkool invriezen, dan is deze nog lange tijd houdbaar. Je kunt de ingevroren bloemkool tot wel 12 maanden in de vriezer bewaren.

Koop je in de supermarkt bloemkool uit het diepvriesvak? Let dan op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Ingevroren bloemkool is lang houdbaar, maar zelfs in de vriezer kan groente na een tijd bederven. Is de bevroren gekochte bloemkool ontdooit, maar heb je toch niet alle bloemkool nodig. Lees dan hier of de bloemkool opnieuw invriezen mogelijk is.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.