Pizzadeeg invriezen

Pizzadeeg invriezen

Pizzadeeg invriezen kun je doen door het pizzadeeg in kleine bolletjes te verdelen. Deze porties kun je per stuk verpakken en invriezen. Zo heb je altijd pizzadeeg beschikbaar en kun je op elk gewenst moment een pizza maken!

Pizzadeeg invriezen: heel handig!

Een lekkere pizza valt of staat eigenlijk met het deeg. Van een pizza Margherita tot een pizza Quattro Formaggi en van een Napoletana tot Salami. Er zijn tientallen, misschien wel honderden, soorten pizza’s te verkrijgen. Maar wat gaat er nou boven een zelfgemaakte pizza? Het maken van pizzadeeg kost echter wat tijd, waardoor het een idee kan zijn om een grote hoeveelheid te maken en vervolgens te kiezen voor pizzadeeg invriezen.

Pizzadeeg maken

Als je van koken en bakken houdt, dan zul je vast wel eens zelf een pizza willen maken. Niet een kant-en-klare bodem kiezen bij de supermarkt, maar ook het pizzadeeg zelf maken. Toch kan dit een vrij bewerkelijk deel zijn van het recept voor pizza. Er zijn namelijk veel verschillende soorten recepten bekend. Een van deze recepten is het officiële Napolitaanse recept voor pizzadeeg, waarin maar liefst 1,8 kilo bloem wordt gebruikt. Dit is genoeg voor wel 12 pizza’s, waardoor je hoogstwaarschijnlijk genoeg pizzadeeg hebt om in te vriezen.

Als je dus een keer zelf deeg wilt maken, dan is het verstandig om dit gelijk in een grote hoeveelheid te doen. Zo kun je een deel gebruiken voor heerlijke pizza’s en het andere deel pizzadeeg invriezen. Zo heb je in de toekomst nog deeg op voorraad, wat een hoop tijd kan besparen en je je pizza snel de oven in kunt doen!

Pizzadeeg invriezen: wanneer de vriezer in?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de kou van de vriezer wel degelijk een effect zal hebben op je deeg. Je pizzadeeg houdt namelijk niet van de -18 graden Celsius, waardoor het iets minder soepel zal worden. Toch is het invriezen van pizzadeeg nog steeds een prima oplossing.

Je kunt gewoon het recept volgen en het hele proces van pizzadeeg maken te doorlopen, inclusief de twee rijs stappen. Nadat je de grote deegbal hebt verdeeld in kleinere en deze weer een paar uur hebt laten rijzen, kun je het pizzadeeg invriezen.

Pizzadeeg invriezen: hoe verpakken?

Voor pizzadeeg invriezen kun je de kleine bolletjes pizzadeeg het beste eerst op een bakplaat leggen en deze in vershoudfolie wikkelen. Zet dit een paar uur in de vriezer totdat de bolletjes hard beginnen te worden. Bestuif de bolletjes dan met bloem. Daarna kun je ze per stuk in een diepvrieszak doen en deze luchtdicht in de vriezer plaatsen bij een temperatuur van -18 graden Celsius.

Als je ook andere deegsoorten invriest, zoals bijvoorbeeld brooddeeg, dan is het handig om een etiket op de verpakking te plakken. Zo weet je later welk deeg je precies uit de vriezer haalt.

Pizzadeeg in vriezer: hoe lang houdbaar?

De exacte houdbaarheid van pizzadeeg in de vriezer is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de versheid van het deeg en het hanteren van een constante temperatuur onder de -18 graden Celsius in de vriezer. Meestal is de houdbaarheid van het pizzadeeg in de vriezer tussen de 2 à 3 maanden.

Daarna kun je het pizzadeeg rustig laten ontdooien op kamertemperatuur; een proces dat ongeveer 2 tot 3 uur in beslag zal nemen. Het is dan het handigst om het pizzadeeg te plaatsen in een kom die voorzien is van een beetje bloem. Zo zal het ontdooide pizzadeeg niet aan de kom vast kleven.

Pizzadeeg in koelkast bewaren

Als je denkt binnen enkele dagen weer pizza’s te gaan maken, dan kun je het pizzadeeg ook gewoon in de koelkast bewaren. Let er wel op dat je het pizzadeeg goed luchtdicht afsluit om de versheid van het deeg te behouden. Pizzadeeg in koelkast bewaren kan ongeveer 3 dagen. Let bij twijfel over de houdbaarheid altijd op de kleur, geur en textuur van het deeg om te zien of het nog goed is.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.