Stamppot invriezen

Stamppot invriezen

Stamppot invriezen kan met diverse soorten stamppot. Afhankelijk van de ingrediënten van de stamppot is het ingevroren gerecht 1 à 2 maanden houdbaar. Verpak de stamppot goed en plaats deze achter in de vriezer zodat de stamppot snel bevriest.

Stamppot invriezen: typisch Nederlands gerecht

Een van de meest typische Nederlandse gerechten blijft wel stamppot. Er zijn veel varianten die geserveerd worden in de Nederlandse keuken. De kans bestaat dat er wel eens wat restjes stamppot overblijven als je veel hebt gemaakt. Het is natuurlijk zonde om de overgebleven stamppot dan weg te gooien. Gelukkig is er dan een goede optie: stamppot invriezen.

Stamppot komt oorspronkelijk uit Nederland en wordt hier ook veel gegeten. Traditioneel bestaat het gerecht uit aardappels en groenten, maar tegenwoordig zijn er tal van varianten. Zo heb je bijvoorbeeld wortelstamppot, andijvie, zuurkool, boerenkool, prei en spinazie. Een groot deel van deze stamppotten kunnen prima ingevroren worden. Aardappels kunnen doorgaans niet zo goed tegen invriezen, tenzij je ze pureert; wat het geval is bij stamppot.

Als je een grote hoeveelheid stamppot hebt gemaakt en deze nog wilt bewaren voor een andere keer, dan is invriezen een handige mogelijkheid. Natuurlijk moet je dit wel op de juiste manier doen om de houdbaarheid te garanderen. Hoe je stamppot het beste kunt invriezen? Dat lees je hieronder.

Stamppot invriezen: wanneer de vriezer in?

Bij stamppot invriezen is het belangrijk om te weten dat je de stamppot eerst volledig moet laten afkoelen. Je kan warme stamppot niet zomaar in de vriezer plaatsen, net zoals andere producten die je na bereiding wilt invriezen. Dit zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de vriezer stijgt, waardoor de houdbaarheid van andere ingevroren producten kan verminderen.

Stamppot invriezen: hoe verpakken?

Nadat je de stamppot hebt laten afkoelen, is het slim om er eenpersoonsporties van te maken en deze te verdelen over luchtdichte diepvriesbakjes. Gebruik vervolgens etiketten om de datum en de soort stamppot op te schrijven. Plaats de stamppot achter in de vriezer op een temperatuur van -18 graden Celsius. De plek achter in de vriezer is namelijk het koudst, waardoor de stamppot invriezen het snelst gaat en de kwaliteit het best behouden blijft.

Wil je de stamppot gaan eten? Je kunt de stamppot dan het beste rustig laten ontdooien in de koelkast. Let er wel op dat dit zo’n 24 uur kan duren, aangezien het een compacte massa is. Je kunt de stamppot natuurlijk ook ontdooien en opwarmen in de magnetron, zodat je het gerecht op korte termijn al kunt opeten.

Stamppot in vriezer: hoe lang houdbaar?

Hoe lang stamppot goed blijft na stamppot invriezen, hangt onder andere af van de ingrediënten die in de stamppot zitten. De traditionele stamppotten met aardappelen en groenten kun je vaak maximaal 1 tot 2 maanden bewaren. Zitten er ook stukken vlees door de stamppot? Controleer dan hoe lang het vlees ingevroren goed blijft, bijvoorbeeld rookworst of spek.

Het blijft altijd verstandig om na het ontdooien goed te ruiken aan de stamppot en deze te bekijken. Zijn er veranderingen opgetreden in kleur, geur of textuur? Dan is het meestal niet verstandig meer om deze nog te consumeren.

Stamppot in koelkast bewaren

Wil je de stamppot de volgende dag weer eten, dan hoef je deze niet in te vriezen. Je kunt dan kiezen voor stamppot in koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je deze in een bakje met deksel stopt of goed afdekt met huishoudfolie. Zo blijft de stamppot in de koelkast het langst vers en smakelijk. Je kunt de gekoelde stamppot ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren, maar let hier wederom op de geur en de kleur van het gerecht.

Let op: het gaat hierbij om stamppot die bestaat uit aardappelen en groenten, dus zonder eventuele stukjes rookworst of spek die door sommige stamppotten worden gedaan.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.