Broccoli invriezen

Broccoli invriezen

Broccoli invriezen is de perfecte manier om broccoli nog een aantal maanden te bewaren. Wel is het belangrijk dat je de broccoli, als deze nog rauw is, eerst blancheert. Zo worden eventuele bacteriën gedood, voordat je de broccoli in de vriezer plaatst. 

Broccoli invriezen: lekkere en gezonde groente

Een van de meest bekende groenten die in veel gerechten terugkomt is broccoli. Het is een heel veelzijdige soort groente, die op tal van manieren bereid kan worden. Zo kun je deze stomen, wokken, in de oven grillen of koken. Broccoli is heerlijk bij diverse gerechten, waardoor het ook zo’n geliefde groente is.

Broccoli is niet alleen een veelzijdige groentesoort, maar ook nog eens erg lekker en tevens hartstikke gezond. De broccoli wordt vooral in de maanden juni en juli geoogst, waardoor deze dan ook op zijn verst is. Aangezien de groente zo vaak kan worden gebruikt, kiezen veel mensen ervoor om deze ook in groten getale te kopen.

Houd je broccoli over? Het is gemakkelijk om broccoli in te vriezen en de houdbaarheid kan enorm lang zijn als je een aantal belangrijke stappen doorloopt. Benieuwd hoe broccoli invriezen het beste gedaan kan worden? Lees dan verder!

Broccoli invriezen: wanneer de vriezer in?

Als je van plan bent te kiezen voor broccoli invriezen, is het belangrijk om te weten dat je deze van tevoren dient te blancheren. Het is verstandig om niet compleet rauwe broccoli in te vriezen, aangezien de bacteriën dan in de broccoli blijven zitten.

Maak de broccoli eerst goed schoon, verwijder blaadjes en beurse plekken. Snijd de broccoli vervolgens in roosjes met een doorsnede van 2 à 3 centimeter. Nu is het tijd om de broccoli kort te blancheren; een kooktechniek om de bacteriën te doden en de kleur, smaak en textuur van de broccoli te behouden.

Blancheer de broccoli gedurende 2 minuten in kokend water en laat de groente daarna 1 minuut in ijswater afkoelen. Droog de roosjes vervolgens door de roosjes bijvoorbeeld met keukenpapier te deppen. Nu is de broccoli klaar om de vriezer in te gaan!

Heb je de broccoli gekookt voor de avondmaaltijd en is er gekookte broccoli over? Dan kun je deze ook prima invriezen. Zorg ervoor dat de gekookte broccoli droog is, voordat je deze in de vriezer plaatst.

Broccoli invriezen: hoe verpakken?

Als je de broccoli hebt geblancheerd en gedroogd of als je gekookte broccoli gaat invriezen, kun je de groente het beste verdelen in eenpersoonsporties. Met deze manier van broccoli invriezen, kun je eenvoudig een portie uit de vriezer halen, zonder dat je meteen heel veel broccoli tegelijk moet ontdooien. Verpak de porties broccoli in luchtdichte diepvrieszakjes, zodat de kwaliteit behouden blijft. Label deze zakjes met diepvriesetiketten en plaats de verpakking achter in de vriezer op een temperatuur van -18 graden Celsius.

Broccoli in vriezer: hoe lang houdbaar?

Als je de broccoli op de juiste manier hebt geblancheerd en ingevroren, is deze voor een lange periode houdbaar in de vriezer. Als je bij broccoli invriezen een temperatuur van -18 graden Celsius of lager aanhoudt, is de broccoli tot 9 maanden houdbaar. Onthoud wel dat de textuur en smaak iets kunnen veranderen door het invriezen. Mocht dit het geval zijn, dan kun je de broccoli altijd nog gebruiken voor bijvoorbeeld een soep, roerbakgerecht of ovenschotel.

Broccoli in koelkast bewaren

Zoals bij een groot aantal soorten groenten het geval is, is broccoli in koelkast bewaren heel goed mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een broccoliboeket maken door de steel in water te zetten en een plastic zak over de broccoli te trekken. Op deze manier blijft de broccoli zo’n 5 tot 7 dagen houdbaar in de koelkast. Ook kun je afzonderlijke roosjes in keukenpapier rollen of de broccoli verpakken in folie. Op deze manier is de verse broccoli ongeveer 3 dagen houdbaar.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.