Macaroni invriezen

Macaroni invriezen

Vers gekookte macaroni is heerlijk, maar je kunt gekookte macaroni ook zeker bewaren voor later. Door macaroni invriezen of in de koelkast te bewaren, kun je op drukke avonden een snel diner samenstellen. Of je nu te veel hebt gemaakt of een voorsprong wilt nemen met maaltijden voor in de toekomst, gekookte macaroni kun je uitstekend bewaren voor een later moment! Zo hoef je niks weg te gooien en kun je te zijner tijd alsnog genieten van je macaroni.

Macaroni invriezen of in koelkast bewaren

We hebben allemaal wel eens meer macaroni gemaakt dan we in één keer kunnen opmaken. Als er nog een aanzienlijke hoeveelheid over is, is het handig om dit restant te bewaren. Weggooien is immers zonde, zeker omdat macaroni prima bewaard kan worden. Hoewel vers gekookte macaroni de beste smaak en textuur heeft, kun je de overgebleven macaroni invriezen voor een later moment. Ook van ingevroren macaroni is nog heerlijke maaltijd te maken! Lees de handige tips over macaroni bewaren in de koelkast of in de vriezer.

Hoe kan ik macaroni invriezen?

Macaroni invriezen heeft het meeste succes als je de saus en macaroni gescheiden houdt. Houd daar rekening mee voordat je saus en pasta eventueel mengt. De macaroni en de saus hebben verschillende tijden nodig hebben om te ontdooien en opnieuw op te warmen. Vandaar dat het raadzaam is om de macaroni en de saus los van elkaar in te vriezen. Wil je straks toch echt het liefst zo snel mogelijk een maaltijd op tafel hebben? Dan kun je uiteraard wel besluiten om de macaroni met de saus te mengen in een diepvriesbakje.

Gekookte macaroni in de koelkast bewaren

Ga je de macaroni op korte termijn weer eten? Dan kun je kiezen voor macaroni bewaren in de koelkast. Laat de gekookte macaroni iets afkoelen en plaats deze daarna in luchtdichte bewaarbakjes. De macaroni blijft gedurende maximaal 3 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar de saus in een apart luchtdicht bakje omdat, zoals reeds genoemd, de macaroni en de saus verschillende opwarmtijden nodig hebben.

Macaroni verwarmen na bewaren in koelkast

Wil je de in de koelkast bewaarde macaroni eten? Warm de macaroni dan op door deze een paar seconden in kokend water te laten vallen. Bijvoorbeeld in een pan met kokend water. De macaroni is binnen de kortste keren opgewarmd en direct klaar om gegeten te worden! Laat je de macaroni langer in het kokendhete water liggen? Dan wordt de macaroni papperig omdat deze al eens eerder gaargekookt is.

De saus voor de macaroni moet iets langer verwarmd worden. Je verwarmt de saus eenvoudig in een pan op het fornuis of in een bakje dat geschikt is voor de magnetron. Roer de saus na verwarmen nog eens goed door en verwarm de saus dan nog een minuutje extra. Zo heb je een optimale maaltijd bestaande uit macaroni en saus!

Gekookte macaroni invriezen

Macaroni invriezen vereist slechts één extra stap na het afkoelen. Laat de macaroni een beetje afkoelen en besprenkel deze met een beetje olijfolie of bakolie. Roer de macaroni vervolgens even door om de olie goed te mengen met de macaroni. Door het toevoegen van een beetje olie voorkom je dat de pasta aan elkaar kleeft tijdens het invries- en ontdooiproces. Schep de macaroni in diepvriesbestendige bakjes en bewaar de macaroni maximaal 2 maanden in de vriezer.

Macaroni ontdooien na invriezen

Om de macaroni te ontdooien, plaats je de bak met bevroren macaroni in een vergiet in de gootsteen en laat je er koud water overheen lopen. Of gooi de bevroren pasta direct in kokend water of een sudderende pastasaus. De tijd voor ontdooien en opwarmen is afhankelijk van de hoeveelheid pasta die je gebruikt, maar meestal is 1 tot 2 minuten voldoende om de pasta op de gewenste temperatuur te brengen. Omdat de pasta al helemaal gaar is, hoef je alleen in de gaten te houden of de macaroni al op de gewenste temperatuur is. Let op dat je de macaroni niet te lang in kokend water laat liggen, want dan wordt de macaroni papperig. Heb je gekozen om macaroni met saus samen in te vriezen? Dan ontdooi je de maaltijd het makkelijkst in de magnetron.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.