Hoe eten bewaren in vriezer?

Hoe eten bewaren in vriezer?

Wil je rauw vlees, verse groenten of een zelfgemaakte pastei invriezen? Er zijn richtlijnen die bepalen hoe je deze voedingsmiddelen kunt invriezen, zodat het eten straks in de best mogelijke conditie uit de vriezer komt. Benieuwd hoe eten bewaren in vriezer het beste kan? De verpakkingswijze van het eten in de vriezer is van grote invloed op de versheid van de ingevroren producten.

Hoe eten bewaren in vriezer: gebruik de juiste verpakking

Bij eten bewaren in vriezer is het erg belangrijk om de juiste verpakking te kiezen. Sommige soorten verpakkingen zijn het meest geschikt voor bepaalde soorten voedsel. Pastasaus kan bijvoorbeeld op een aantal manieren worden verpakt, zoals in een luchtdichte plastic diepvriesbak, een glazen bakje of een plastic zak. De beste manier voor pastasaus invriezen is echter een glazen diepvriesbakje. Hierin behoudt de saus zijn versheid en zal het bakje niet verkleuren, wat bij een plastic variant wel regelmatig gebeurt. Bij het invriezen van een stuk vlees wordt bijvoorbeeld omwikkelen met stevig polyethyleen aangeraden, waarna het vlees in een stevige plastic zak gaat en wordt verzegeld.

Vries eten zo klein mogelijk in om ruimte te besparen

Naast de beste verpakking om de versheid te behouden, is het ook handig om een verpakking te kiezen die zo min mogelijk ruimte inneemt in de vriezer. Heb je slechts een restje groenten over? Kies dan niet voor een diepvriesbak, maar voor een diepvrieszakje. Dit kun je klein opbergen in de vriezer. Onthoud dat voor elke diepvries verpakking geldt dat deze luchtdicht moet zijn! Anders bestaat de kans op vriesbrand en gaat de versheid van het product hard achteruit. Slecht verpakt voedsel kan verbranding in de vriezer veroorzaken met verlies van voedingsstoffen, smaak, kleur, textuur, smaak, vocht en kwaliteit tot gevolg.

Hoe eten bewaren in vriezer: wat is vriezerverbranding of vriesbrand?

Vriezerverbranding of vriesbrand is wat er gebeurt als voedsel dat in de vriezer is bewaard, vocht verliest, wat resulteert in grijsachtig witte vlekken of vlekken op het oppervlak van het voedsel. Deze vlekken worden veroorzaakt door de verdamping van de ijskristallen van het oppervlak van het product of door vochtverlies. Vriesbrand ontstaat als een product niet goed is ingepakt. Zo kunnen de watermoleculen ontsnappen naar koudere delen van de vriezer, waar ze het liefst zijn. Dit heeft tot gevolg dat voedsel uitdroogt.

Aangezien vocht kan ontsnappen uit het eten, betekent dit dat ook lucht of zuurstof in de verpakking kan komen en in contact kan komen met het voedsel. Hierdoor hebben bederf en veranderingen in het product meer en sneller kans om toe te slaan. Vriesbrand is niet schadelijk, maar zal wel leiden tot een aantasting van het voedingsmiddel. Het eten is eerder droog en smaakt dus sneller niet vers meer. Als je vriesbrand ontdekt in de vriezer, dan is het raadzaam om het eten zo snel mogelijk op te eten. Daarna kun je de vriezer opnieuw vullen met voedsel, dat je extra goed kunt verpakken. Zo voorkom je vriesbrand in de toekomst. Je ziet dat hoe eten bewaren in vriezer van grote invloed is op de versheid van de producten!

Hoe eten bewaren in vriezer: hoe wil je het eten straks ontdooien?

Bedenk voor het eten invriezen alvast hoe je het eten in de toekomst wilt ontdooien en verwarmen. Op basis hiervan kun je een verpakking kiezen voor het in te vriezen eten. Ongebakken taarten kunnen in ovenvaste schaaltjes worden ingevroren, zodat je ze rechtstreeks uit de vriezer in de oven kunt plaatsen om te bakken. Op deze manier hoef je na het ontdooien niet eerst van bakje te wisselen. Ga je het in te vriezen eten straks ontdooien en/of opwarmen in de magnetron? Kies dan direct bij het invriezen voor een bakje dat zowel geschikt is voor de diepvries als voor de magnetron. Wel zo handig!

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.