Spek invriezen

Spek invriezen

Spek invriezen kan zowel rauw als bereid. Bereide spek is echter minder lang houdbaar in de vriezer dan rauwe spek. Verpak het spek luchtdicht en plaats het zo snel mogelijk in de vriezer. Zo behoudt het spek de beste kwaliteit.

Spek invriezen: alle soorten spek zijn mogelijk

Er zijn tal van soorten spek bekend zoals bacon, katenspek, ontbijtspek of een speklap. Spek is een enorm populair stuk varkensvlees, dat over het algemeen veel vet bevat. Aangezien het zo veelzijdig is, is het ook logisch dat veel mensen ervoor kiezen om het in te vriezen. Zo heb je altijd een voorraad in huis.

Spek is een stuk vlees afkomstig van de rug of de buik van het varken. Over het algemeen bevat dit type vlees grote hoeveelheden vet. Zeker het spek van de rug bestaat voornamelijk uit vet. Het buikspek bevat meer vlees en wordt ook wel ‘doorregen spek’ genoemd.

Spek is een heel bekend broodbeleg in Nederland en is dan in veel verschillende soorten te krijgen. Wat dacht je bijvoorbeeld van katenspek, Zeeuws spek of een uitgebakken plak bacon op een heerlijke sandwich? Naast broodbeleg kan een speklap ook prima bij het avondeten gegeten worden en is het lekker om te grillen op de BBQ.

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, willen veel mensen weten hoe lang spek precies houdbaar is en onder welke condities spek invriezen mogelijk is.

Spek invriezen: wanneer de vriezer in?

Een tip bij spek invriezen is om het zo snel mogelijk in te vriezen. Als je dit namelijk te langzaam doet dan kunnen de vleessappen omvormen tot kristallen, die de structuur en smaak van spek kunnen beïnvloeden. Ook verkleint tijdig invriezen de kans op voedselbederf.

Spek invriezen: hoe verpakken?

Als je van plan bent te kiezen voor spek invriezen, dan is het van belang dat je het wel op een goede manier verpakt. Allereerst is het aan te raden om het spek rauw in te vriezen, en het niet van tevoren te bakken. Start met het droogdeppen van het vlees met keukenpapier. Wikkel het vervolgens in met vershoudfolie en stop het vlees in diepvrieszakken.

Om goed bij te houden hoe lang het spek al in de vriezer ligt, kun je de zakken labelen met etiketten en hier de datum en het soort vlees op zetten. Leg het vlees vervolgens achterin de diepvries die op -18 graden Celsius of lager staat. Deze temperatuur is benodigd om het vlees goed in te vriezen en de houdbaarheid te garanderen.

Spek in vriezer: hoe lang houdbaar?

Onbereide dus rauwe spek kun je tot ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren, mits het spek op de juiste manier is verpakt en ingevroren. Dit geldt zowel voor bacon, ontbijtspek, katenspek als voor stukken spek. Het spek invriezen als het al bereid is, kan eventueel ook. Let er dan wel op dat het vlees minder lang ingevroren kan worden, namelijk ongeveer 1 maand.

Spek in koelkast bewaren

Als je het spek binnen een aantal dagen wilt gaan eten, dan is het ook goed mogelijk om te kiezen voor spek in koelkast bewaren. Onbereide spek kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Consumeer het spek in elk geval niet meer na de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat en let altijd op de geur, kleur en smaak van het vlees.

Bacon, ontbijtspek en katenspek kun je vaak wat langer dan 2 dagen bewaren. Dit is meestal tussen de 5 tot 7 dagen, maar let hier wederom op de houdbaarheidsdatum.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.