Vlees opnieuw invriezen

Vlees opnieuw invriezen

Jij hebt het ongetwijfeld wel eens meegemaakt. Je hebt vlees uit de vriezer gehaald om te ontdooien, maar uiteindelijk wil je toch iets anders eten. Het is zonde om het vlees weg te gooien, maar tegelijkertijd wil je ook geen risico nemen. Het is immers bekend dat er risico's verbonden zijn aan de houdbaarheid en manier van bewaren van vlees. Vlees is namelijk vatbaar voor verschillende bacteriën, waardoor je bijvoorbeeld een flinke voedselvergiftiging kunt oplopen. Maar kun je nu eigenlijk vlees opnieuw invriezen, of is dat niet aan te raden?

Vlees opnieuw invriezen: is het verstandig?

Heb je het vlees in de winkel gekocht? Heb je het vervolgens opgebakken en blijkt dat je wat vlees overhoudt? In dat geval kun je het gewoon invriezen. Maar hoe ziet dit met vlees dat je al eens hebt ingevroren en vervolgens ontdooid hebt? Kun je dat vlees opnieuw invriezen of loop je dan een groot risico op bacteriegroei in het vlees en dus op een voedselvergiftiging? Volgens het Voedingscentrum kun je het vlees in zo'n geval beter weggooien. Zo loop je geen onnodige risico's. Ook bij andere etenswaren raadt het Voedingscentrum een tweede keer invriezen af.

Waarom niet vlees opnieuw invriezen?

Als je ingevroren vlees ontdooit, gebeurt dit vaak gewoon op het aanrecht. Ondanks de adviezen om vlees en andere ingevroren producten in de koelkast te ontdooien. Vlees ontdooien op het aanrecht heeft tot gevolg dat er gelegenheid is voor bacteriën om zich te verspreiden. Afhankelijk van de duur waarop het vlees op het aanrecht ontdooit, hoeft deze bacteriegroei nog geen probleem te zijn, omdat je het vlees vervolgens nog goed verwarmt. Tijdens dat proces worden de bacteriën weer grotendeels gedood. Tijdens het serveren van vlees op de eettafel, wordt het restant vaak niet meteen ingevroren. Vaak blijft het vlees nog een behoorlijke tijd op tafel of in de keuken staan voordat het opgepakt wordt om in te vriezen. Dit is wederom een moment waarop bacteriën kans zien om te groeien. Het Voedingscentrum raadt vlees opnieuw invriezen dus af omdat het vlees anders nógmaals dit hele invries- en ontdooiproces doorloopt. Hierbij kunnen er zoveel bacteriën gevormd worden dat dit schadelijk is voor je lichaam. Neem het risico dus liever niet en kies niet voor vlees opnieuw invriezen.

Vlees invriezen op een verantwoorde manier

Vlees opnieuw invriezen moet je dus niet doen. Maar ook bij de eerste keer invriezen is het belangrijk om dit op een verantwoorde manier te doen. Vries het rauwe vlees bij voorkeur direct na aankoop in. Heb je vlees bereid en houd je wat over? Vries het dan direct na bereiding in. Laat het bereide vlees korte tijd afkoelen op het aanrecht en plaats het vervolgens achter in de vriezer bij -18 graden Celsius. Zo bevriest het het snelst en krijgen bacteriën weinig kans.

Vlees verantwoord ontdooien

Ook bij het ontdooien van vlees moet je verantwoord te werk gaan. Veel mensen ontdooien het vlees op een onjuiste manier, waardoor er dan ook een grotere kans op bacteriën ontstaat. Leg jij meestal het ingevroren vlees uit de vriezer op het aanrecht om te ontdooien? Door de temperatuurschommeling kunnen er dan bacteriën groeien. Het is het beste om vlees in de koelkast te ontdooien. Weliswaar duurt dit iets langer, maar het is wel een veiligere manier van voeding ontdooien. Daarnaast is het ook belangrijk om het ontdooide vlees door en door te verhitten voordat je het eet. Daarmee vernietig je de eventueel ontstane bacteriën.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.