Koelkast schoonmaken

Koelkast schoonmaken

Koelkast schoonmaken: het is een van die huishoudelijke klusjes waar je eigenlijk nooit zin in hebt, maar die wel erg belangrijk is. Het schoonmaken van je koelkast is niet alleen fijn voor het oog, maar ook belangrijk voor jouw gezondheid. Een schone koelkast betekent ook een veilige koelkast. Wil je meer weten over waarom je een koelkast moet schoonmaken, hoe vaak je dit moet doen en hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees dan verder voor de beste tips en tricks voor een goede schoonmaakbeurt van de koelkast.

Waarom moet je je koelkast schoonmaken?

Eten dat snel bederft, kun je langer bewaren in de koelkast. Het is daarom van groot belang dat jouw koelkast schoon is. Een vieze koelkast ziet er niet alleen niet zo fris uit, hij zit ook vol met bacteriën. Dit heeft een negatieve invloed op alles wat je in de koelkast bewaart. Zo kan groente sneller gaan schimmelen en blijven producten minder lang vers. Als er bacteriën in de koelkast zijn, kunnen deze dus ook op de voedselproducten komen. Dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Een koelkast schoonmaken is dus van groot belang voor de gezondheid van het hele gezin.

Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?

Hoe vaak maak jij jouw koelkast schoon? Voor de voedselveiligheid is het belangrijk om jouw koelkast minstens eens per kwartaal goed schoon te maken, maar beter is het om het klusje elke maand te doen. Dit betekent een grote beurt waarbij je de hele koelkast eens flink uitsopt. Natuurlijk is het raadzaam om minstens een keer per week een doekje over de koelkastplaten te halen en plakkerige dingen uit de koelkast te halen. Wanneer je een goede schoonmaakroutine hebt, zul je merken dat een koelkast schoonmaken helemaal geen intens karwei hoeft te zijn.

Hoe pak je een schoonmaakbeurt aan?

Een koelkast schoonmaken moet je goed aanpakken. Ga je voor een grote schoonmaakbeurt? Haal dan eerst alles uit de koelkast. Haal vervolgens de koelkastplaten en zijvakken eruit om met de hand schoon te maken. Je kunt deze eenvoudig schoonmaken met een sopje, maar als deze erg vies zijn, kun je ze beter even laten weken. Laat de platen, zijvakken en groentelades een kwartiertje weken in een grote bak met heet water, sop en eventueel wat azijn.

De koelkast kun je ook goed schoonmaken met een sopje. Wanneer jouw koelkast erg vies is kun je pure azijn, baking soda of een ander natuurlijk schoonmaakmiddel kiezen. Het is verstandig om alleen natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken. Zo voorkom je dat er giftige stoffen bij jouw eten komen. Heb je geen zin om iedere keer zo'n grote schoonmaak te doen? Je kunt het ook opdelen in weken. De ene week doe je de buitenkant van de koelkast, de week erna de platen en de week erop de zijvakken. Zo is een koelkast schoonmaken geen grote klus meer, maar gebeurt het schoonmaken toch.

Een schone koelkast

Een schone koelkast is belangrijk voor jouw gezondheid. Het is niet alleen fijner wanneer je de koelkastdeur opendoet, maar het is ook echt beter voor jouw welzijn. In een schone koelkast hebben bacteriën veel minder kans om zich te verspreiden. Het eten in de koelkast blijft dus langer houdbaar in een schone koelkast. Als je eenmaal een goede schoonmaakroutine hebt, blijft jouw koelkast schoon en hoef je nooit meer lang te schrobben!

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.