Om te weten wat je precies in je vriezer hebt liggen, is het raadzaam om de verpakking te labelen met een diepvriesetiket. Zo weet je in de toekomst dat je een diepvriesbakje met rauw gehakt uit de vriezer pakt.
Rauw gehakt invriezen: rauw gehakt blijft ongeveer 2 maanden houdbaar in de vriezer.
Pas op dat je het gebraden gehakt niet te lang laat 'afkoelen' voordat je het in de vriezer plaatst. Hoe langer het gehakt buiten de koeling is, hoe groter de kans bestaat dat er bacteriën in het gebraden gehakt ontstaan. Deze bacteriën worden tijdens het invriezen niet gedood, maar gewoon meebevroren met het gehakt. Bij het ontdooien komen de bacteriën dus weer tot leven en kan het zijn dat je vlees niet meer veilig is om te eten.
Gebraden gehakt invriezen: gebraden gehakt blijft 2 tot 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Heb je geen tijd om een dag te wachten? Dan kun je het gehakt in de magnetron ontdooien. Let er wel op dat je geen enorme hoeveelheden bevroren gehakt tegelijk in de magnetron plaatst, maar kies voor kleinere porties.
Bevroren rauw gehakt ontdooien in een koekenpan kan ook, maar kost wat meer tijd en aandacht. De buitenste randen van het bevroren gehakt zullen eerst ontdooien, dus die 'schraap' je er steeds af, zodat de laag eronder kan ontdooien en aanbraden. Deze methode van gehakt ontdooien wordt echter niet aanbevolen.
Het is het beste als vlees langzaam ontdooit, dus het is het handigst als je een dag van tevoren bedenkt welk vlees je alvast uit de vriezer kunt halen om in de koelkast te plaatsen.
Heb je rauw gehakt ingevroren en laten ontdooien, maar bedenk je dat je het gehakt eigenlijk toch liever in de vriezer wilt bewaren? Ook dan is het mogelijk om het rauwe gehakt opnieuw in te vriezen, volgens levensmiddelentechnologen. De kwaliteit van het gehakt kan wel iets achteruit gaan, doordat het gehakt minder vocht (sappen) zal hebben na de tweede invriesronde. Het Voedingscentrum raadt het echter af om eten opnieuw in te vriezen.