Gehakt invriezen en ontdooien

Gehakt invriezen en ontdooien

Gehakt invriezen is mogelijk met zowel rauw gehakt als reeds gebraden gehakt. Het is belangrijk om goed te weten hoe gehakt invriezen en ontdooien veilig gebeurt. Ingevroren gehakt is ongeveer 2 maanden houdbaar.

Gehakt invriezen: rauw gehakt invriezen

Je kunt rauw gehakt in de vriezer plaatsen voor later gebruik. Aanbevolen wordt om het rauwe gehakt direct na aanschaf in de vriezer te plaatsen, maar in elk geval binnen een dag na het boodschappen doen. Bedenk je pas na enkele dagen dat rauw gehakt invriezen alsnog nodig is? Het kan officieel tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Maar zeker voor vlees geldt: hoe eerder invriezen, hoe beter.

Om te weten wat je precies in je vriezer hebt liggen, is het raadzaam om de verpakking te labelen met een diepvriesetiket. Zo weet je in de toekomst dat je een diepvriesbakje met rauw gehakt uit de vriezer pakt.

Rauw gehakt invriezen: rauw gehakt blijft ongeveer 2 maanden houdbaar in de vriezer.

Gehakt invriezen: gebraden gehakt in de vriezer

Als je gebraden gehakt over hebt, kun je dit uitstekend invriezen. Zorg ervoor dat het gebraden gehakt eerst afkoelt tot kamertemperatuur en plaats het gehakt vervolgens in een luchtdichte verpakking. De verpakking dient uiteraard geschikt te zijn voor diepvriestemperaturen, zoals een diepvriesbakje of diepvrieszakje.

Pas op dat je het gebraden gehakt niet te lang laat 'afkoelen' voordat je het in de vriezer plaatst. Hoe langer het gehakt buiten de koeling is, hoe groter de kans bestaat dat er bacteriën in het gebraden gehakt ontstaan. Deze bacteriën worden tijdens het invriezen niet gedood, maar gewoon meebevroren met het gehakt. Bij het ontdooien komen de bacteriën dus weer tot leven en kan het zijn dat je vlees niet meer veilig is om te eten.

Gebraden gehakt invriezen: gebraden gehakt blijft 2 tot 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Bevroren gehakt ontdooien

Bevroren gehakt ontdooien kan op verschillende manieren. De beste manier is om het vlees uit de vriezer te halen en een dag in de koelkast te plaatsen. Zo kan het bevroren gehakt langzaam ontdooien en blijft de kwaliteit van het gehakt gewaarborgd.

Heb je geen tijd om een dag te wachten? Dan kun je het gehakt in de magnetron ontdooien. Let er wel op dat je geen enorme hoeveelheden bevroren gehakt tegelijk in de magnetron plaatst, maar kies voor kleinere porties.

Bevroren rauw gehakt ontdooien in een koekenpan kan ook, maar kost wat meer tijd en aandacht. De buitenste randen van het bevroren gehakt zullen eerst ontdooien, dus die 'schraap' je er steeds af, zodat de laag eronder kan ontdooien en aanbraden. Deze methode van gehakt ontdooien wordt echter niet aanbevolen.

Het is het beste als vlees langzaam ontdooit, dus het is het handigst als je een dag van tevoren bedenkt welk vlees je alvast uit de vriezer kunt halen om in de koelkast te plaatsen.

Gehakt invriezen, ontdooien en opnieuw invriezen

Als je rauw gehakt in de vriezer hebt bewaard en je het daarna bereidt, is het mogelijk om het inmiddels gebraden gehakt daarna opnieuw in te vriezen.

Heb je rauw gehakt ingevroren en laten ontdooien, maar bedenk je dat je het gehakt eigenlijk toch liever in de vriezer wilt bewaren? Ook dan is het mogelijk om het rauwe gehakt opnieuw in te vriezen, volgens levensmiddelentechnologen. De kwaliteit van het gehakt kan wel iets achteruit gaan, doordat het gehakt minder vocht (sappen) zal hebben na de tweede invriesronde. Het Voedingscentrum raadt het echter af om eten opnieuw in te vriezen.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.