Rookworst invriezen

Rookworst invriezen

Rookworst invriezen is zeker mogelijk. Zowel rookworst die alleen nog verwarmd hoeft te worden als rookworst die nog gegaard moet worden, kun je goed invriezen. Als je de rookworst op de juiste manier verpakt, kan de worst tot wel 3 maanden houdbaar blijven in de diepvries.

Rookworst invriezen: typisch Nederlands product

Rookworst is een typisch Nederlands product. Er zijn dan tegenwoordig ook tal van soorten in de supermarkt te vinden. Zo is er onder andere magere rookworst, biologische, ambachtelijke, Gelderse en de welbekende HEMA-rookworst.

Sommige van deze rookworsten, zoals de ambachtelijke, moeten nog gaar gekookt worden. Andere rookworsten hoef je slechts op te warmen voordat je er van kunt gaan genieten. Het wordt vaak gegeten bij stamppot, maar kan ook prima in of bij stoofschotels of ovenschotels gegeten worden. Ook als snack met wat mosterd is rookworst heerlijk.

Aangezien het zo’n geliefd product is in Nederland, gebeurt het ook vaak dat er wat rookworst overblijft. Maar hoe houd je deze overgebleven rookworst het beste vers? Een van de opties is om te kiezen voor rookworst invriezen. Hieronder geven we je een handig stappenplan hoe je het invriezen van rookworst het beste aan kunt pakken.

Rookworst invriezen: wanneer de vriezer in?

Als je de rookworst al hebt verwarmd, gekookt of op een andere manier hebt bereid, is het belangrijk om deze eerst volledig te laten afkoelen. Als je dit namelijk niet doet, kan de temperatuur van de vriezer stijgen, waardoor andere producten gedeeltelijk kunnen ontdooien en de versheid en houdbaarheid niet meer gegarandeerd kan worden.

Rookworst invriezen: hoe verpakken?

Nadat de rookworst is afgekoeld kun je deze in luchtdichte plastic diepvrieszakjes of -bakjes leggen. Gebruik vervolgens diepvriesetiketten en label de verpakking met de datum van rookworst invriezen en de vleessoort, zodat je een goed overzicht houdt van wat er in je vriezer zit.

Plaats vervolgens de rookworst in de vriezer op ten minste -18 graden Celsius. Om extra houdbaarheid te garanderen, is het verstandig om de vriezer tijdens het invriezen nog iets kouder te zetten, op bijvoorbeeld -20 graden Celsius. Een andere tip is om de rookworst achter in de vriezer te leggen, aangezien deze plaats vaak het koudst is.

Rookworst in vriezer: hoe lang houdbaar?

Als je de rookworst invriest, moet je erop letten dat deze goed luchtdicht verpakt is en op de juiste manier wordt ingevroren. Als dat het geval is kun je de rookworst vervolgens voor maximaal 3 maanden bewaren. Dit geldt zowel voor ambachtelijke, Gelderse en andere soorten rookworst. Je kunt er dan dus nog voor een lange periode van genieten. In een van de wintermaanden kun je zo weer een rookworst uit de vriezer halen voor bij de stamppot.

Rookworst in koelkast bewaren

Als je de rookworst niet voor maanden wilt bewaren, maar deze binnen enkele dagen wilt eten, dan is rookworst in koelkast bewaren ook mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld als je de volgende dag stamppot gaat eten of als je van plan bent erwtensoep of een ander recept met rookworst te maken. Het is goed mogelijk om de rookworst in de koelkast te bewaren. De houdbaarheid is dan wel een stuk minder lang; je kunt de rookworst tot ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren.

Rookworst buiten koelkast bewaren

Heb je een rookworst gekocht die alleen nog verwarmd hoeft te worden? Dit type rookworst kun je buiten de koelkast bewaren op een koele, droge en donkere plek, bijvoorbeeld in de bijkeuken, in de voorraadkast in de kelder of in een keukenkastje. Bij dit type rookworst is het van belang dat je de houdbaarheidsdatum goed in de gaten houdt. Tot die datum is de rookworst uitstekend te eten en hoef je hem alleen nog maar te verwarmen als je een gerecht met rookworst gaat eten. Hartstikke handig dus, rookworst buiten koelkast bewaren! Dat scheelt immers weer ruimte in je koelkast of vriezer.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.