Borstvoeding invriezen

Borstvoeding invriezen

Borstvoeding invriezen is handig wanneer je besluit borstvoeding te geven. Zo kun je een voorraad aanleggen na het kolven. Door borstvoeding in te vriezen ben je altijd verzekerd van melk voor je baby. Handig voor als jij even weg bent of voor als jullie onderweg zijn. Op deze manier ben je niet genoodzaakt om te kiezen voor flesvoeding voor de kleine, maar kun je zolang jij wilt doorgaan met borstvoeding geven aan je baby.

Borstvoeding invriezen: waar rekening mee houden?

Borstvoeding invriezen kan op verschillende manieren. Het belangrijkst om in de gedachten te houden is dat de borstvoeding, net zoals andere vloeistoffen, in de vriezer nog iets zal uitzetten. Houd hier rekening mee bij het vullen van een bakje of zakje met borstvoeding. Als je ongeveer driekwart van het bewaarbakje of zakje vult met borstvoeding, dan is er voldoende ruimte aanwezig voor het uitzetten van de vloeistof.

Handige borstvoeding bewaarzakjes

De makkelijkste methode bij borstvoeding invriezen is om speciale bewaarzakjes te gebruiken. Deze koop je eenvoudig online en zijn speciaal ontworpen voor de opslag van borstvoeding. In deze zakjes kun je de borstvoeding invriezen en ze zijn uitstekend geschikt om de moedermelk in te ontdooien.

De moedermelk bewaarzakjes zijn stevig, voorzien van een goede (vaak zelfs dubbele) sluiting en hierdoor lekvrij. Zo kun je de borstvoeding bewaarzakjes zonder zorgen meenemen in je tas als je onderweg bent. Op de zakjes kun je iets noteren, bijvoorbeeld de datum waarop je de borstvoeding hebt ingevroren en/of de naam van je kindje. Uiteraard zijn deze speciale zakjes voor borstvoeding invriezen BPA-vrij, dus helemaal veilig voor je baby. Zo is moedermelk invriezen een goede optie!

Hoe lang is borstvoeding invriezen houdbaar in de vriezer?

Borstvoeding invriezen blijft bij een temperatuur van -18 graden of kouder maximaal 6 maanden houdbaar. Tijdens deze periode blijft de kwaliteit van moedermelk invriezen gegarandeerd. Door borstvoeding invriezen op deze manier te hanteren, blijven ook de voedingsstoffen goed behouden, wat uiteraard belangrijk is voor je kindje dat nog flink moet groeien!

Moedermelk ontdooien

De bevroren melk kun je ontdooien in de koelkast. Door het langzaam weer op temperatuur te laten komen na borstvoeding invriezen, verklein je de kans op bacterievorming. Ook blijven voedingsstoffen zo goed mogelijk behouden. Het is wel raadzaam de ontdooide melk binnen 24 uur te gebruiken. Indien je de melk sneller nodig hebt en je vergeten bent om de melk eerder te ontdooien, kun je de melk door middel van lauw stromend water op temperatuur laten komen. Het wordt afgeraden om ingevroren borstvoeding in de magnetron op te warmen of in een bak met kokend water te plaatsen. Voedingsstoffen gaan zo namelijk verloren en de melk kan te heet worden. Alvorens de melk wordt gebruikt, moet het bakje of het zakje waarin de ontdooide melk zit, goed worden geschud.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.