Groenten invriezen

Groenten invriezen

Groenten invriezen kan op twee manieren. Ten eerste kun je een diepvriesproduct in de supermarkt kopen en dit thuis direct in de vriezer plaatsen. Maar het is ook mogelijk om verse groenten te kopen en deze thuis in te vriezen en zo de voedingsstoffen te behouden. Vrijwel alle soorten groente kun je invriezen. De groenten blancheren voor het invriezen is een manier om de kwaliteit te behouden, maar blancheren is niet noodzakelijk. Groenten invriezen zorgt ervoor dat de producten langer vers en bruikbaar blijven.

Groenten invriezen: welke soorten groente?

Je kunt bijna alle groenten invriezen. Sommige voedingsmiddelen zijn beter bestand tegen invriezen en ontdooien dan andere. Afhankelijk van de wijze van invriezen en de manier waarop de groente daarna ontdooid is, is de groente nog uitstekend bruikbaar! Ontdooide groente kun je gebruiken in gekookte gerechten zoals pasta's, soepen en ovenschotels. De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren. Groente invriezen gaat wat lastiger bij groenten met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan bijvoorbeeld komkommer, radijs, champignons en sla, die na ontdooien wat drassig en/of papperig kunnen zijn. Als je champignons en radijs echter als onderdeel van een (roerbak)mix invriest, dan heb je hier al een stuk minder last van!

Blancheren is nuttig voor invriezen

De meeste groenten hebben baat bij blancheren voor het groenten invriezen. De groenten behouden hun stevigheid en versheid op deze manier het beste. Spoel de producten af ​​en bereid ze voor op de bereiding zoals je dat gewend bent. Snijd stengels, wortels en eventuele beschadigde plekken af. Schil verse erwten en bonen. Als je de groente normaal gesproken voor het koken zou schillen of ontpit, doe dat dan nu ook. Snijd grotere groenten tot een kleiner, uniform formaat. Voor groenten geldt dat twee tot drie minuten blancheren voldoende is voor het invriezen. Werk met één soort groente tegelijk, want sommige moeten langer blancheren dan andere.

Hoe werkt blancheren?

- Breng een grote pan met water aan de kook.

- Dompel de groenten gedurende de aanbevolen tijd onder in heet water. Je kookt ze niet door, dus de groenten moeten na het blancheren nog behoorlijk stevig zijn. In het geval van groenten en kruiden, zal het product iets verzachten tijdens het blancheren.

- Gebruik een lepel met gleuven om geblancheerde groenten uit de pan te scheppen en breng ze onmiddellijk over naar een ijsbad. De koude temperatuur van het ijsbad schokt de groenten als het ware, om het kookproces te stoppen.

- Eenmaal afgekoeld, schud je de groenten droog en/of dep je met keukenpapier het overtollig water weg. Dit voorkomt vriesbranden.

Het is uiteraard ook mogelijk om groenten in te vriezen zonder deze eerst te blancheren. Als je geen tijd hebt voor blancheren of als je het niet nodig vindt, dan kun je de verse groenten ook direct in een diepvriesbakje of -zakjes plaatsen en invriezen.

Groenten invriezen: hoe doe je dat?

Gebruik schone, vriezerbestendige bakken bij groentes invriezen. De beste opties om te overwegen bij groenten invriezen zijn hersluitbare diepvrieszakjes, plastic deli-containers en glazen opslagcontainers met luchtdichte deksels. Bepaalde inmaakpotten met wijde opening zijn acceptabel bij groentes invriezen, zorg er wel voor dat je het etiket leest en bovenaan een centimeter lege ruimte laat. Vloeistoffen zetten uit zodra ze bevroren zijn, dus het gevaar bij het gebruik van glazen containers die niet diepvriesbestendig zijn, is dat ze kunnen versplinteren. Om deze reden is het niet veilig om glazen potten van bijvoorbeeld spaghettisaus opnieuw te gebruiken, omdat ze waarschijnlijk niet zijn gemaakt met gehard glas en niet goed afgesloten kunnen worden in de vriezer.

Kruiden invriezen

Behandel kruiden een beetje anders. Verse kruiden zijn delicater dan hartige groenten en vatbaar voor vriesbrand. IJsblokjesbakken zijn perfect voor de klus. Hak de kruiden zo fijn mogelijk en vul elk vakje van de ijsblokjesvorm voor ongeveer driekwart. Bedek de kruiden met olijfolie om de smaak het beste te behouden, maar water werkt ook. Vries in tot ze vast zijn en doe de bevroren kruidenblokjes daarna eventueel in een (diepvries)bewaarbakje. Zo kun je de ijsblokjesvorm weer opnieuw gebruiken.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.