Melk invriezen

Melk invriezen

Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.

Melk invriezen: gezonde en veelzijdige drank

Melk is een enorm populaire drank  in Nederland. Er zijn dan ook vele soorten melk te koop. Denk bijvoorbeeld aan koffiemelk, sojamelk, karnemelk, halfvolle melk, magere of juist volle melk. Melk wordt veel gedronken, is lekker in koffie of thee of om een warme kop chocolademelk van te maken. Ook is melk perfect voor tal van gerechten. Zo kun je melk bijvoorbeeld gebruiken in pannenkoeken, in stamppotten en bij een groot aantal desserts.

Melk invriezen is de beste manier om melk langer houdbaar te houden en langer te bewaren. Het is bijvoorbeeld handig als je steeds kleine porties nodig hebt of als je melk wilt inslaan als deze in de aanbieding is in de supermarkt. Er zijn wel een aantal belangrijke punten waar je op moet letten als je melk gaat invriezen.

Textuur van melk verandert bij invriezen

De structuur van de ingevroren melk verandert echter wel omdat de melk gaat schiften tijdens het invriezen. De vetten scheiden zich van het overige vocht, waardoor er een verandering in compositie optreedt. Door de melk goed te schudden als deze is ontdooit, mengen de ingrediënten zich weer en kun je de melk weer prima drinken!

Melk invriezen: wanneer de vriezer in?

Melk is een product dat koel bewaard wordt. Neem de melk dan ook uit de koelkast en bepaal hoe je melk invriezen wilt doen.

Heb je houdbare melk gekocht en wil je die invriezen? Ook dat is mogelijk. De houdbare melk wordt het beste bewaard op een droge, koele plaats. Als je deze melksoort wilt invriezen, dan kan dat eenvoudig door de melk uit de bewaarkast te halen en te bepalen hoe je de melk wilt invriezen. Houdbare melk is echter - de naam zegt het al - langere tijd houdbaar buiten de koelkast. Het is dus wellicht niet nodig om de houdbare melk in te vriezen.

Melk invriezen: hoe verpakken?

Je kunt melk invriezen op verschillende manieren. Je kunt deze bijvoorbeeld in de originele verpakking invriezen, maar ook kun je hiervoor ijsklontjesbakjes, diepvriesbakjes of diepvrieszakjes gebruiken. Als je een ijsklontjeshouder gebruikt, kun je kleine beetjes per keer ontdooien. Ideaal als je maar een klein beetje melk nodig hebt voor een gerecht.

Welke verpakking je ook kiest; let er wel op dat je de verpakking niet tot de rand vult! De melk zal namelijk nog uitzetten en hierdoor zou de verpakking kunnen barsten. Label de diepvriesverpakking met de datum en de melksoort door gebruik te maken van diepvriesetiketten.

Plaats de melk vervolgens achter in de diepvries op een temperatuur van -18 graden Celsius of lager. De diepvries is namelijk het koudst achterin, waardoor de melk het snelst zal invriezen. Hierdoor kan de houdbaarheid het beste worden gegarandeerd.

Melk in vriezer: hoe lang houdbaar?

Als je melk op de juiste manier invriest, dan is deze maximaal 2 tot 3 maanden houdbaar. Deze houdbaarheid geldt echter alleen wanneer je verse melk hebt ingevroren, die nog niet over de THT datum is. Tevens moet de vriezer constant op een lage temperatuur staan, zonder temperatuurwisselingen.

Als je de ingevroren melk wilt gebruiken, dan kun je deze het beste in de koelkast langzaam laten ontdooien. Ontdooi je namelijk bij hoge temperaturen, dan vergroot dat de kans op bederf.

Melk in koelkast bewaren

Als je de melk binnen enkele dagen opdrinkt of gebruikt voor recepten, dan kun je prima melk in koelkast bewaren. In de koelkast is een aangebroken pak melk tussen de 3 en 5 dagen houdbaar. De ideale temperatuur van de koelkast om melk te bewaren is 4 graden Celsius. Op deze temperatuur blijven veruit de meeste koelproducten het beste houdbaar.

Twijfel je of de melk nog goed is? Check de THT datum, ruik aan de melk en kijk naar de kleur. Smaakt de melk nog goed en is deze niet zuur, dan kun je er gewoon van drinken.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.