Ovenfriet

Ovenfriet

Frietjes zijn heerlijk, maar niet iedereen heeft een frituurpan of airfryer. Gelukkig is daar een oplossing voor: overfriet! Met ovenfriet maak je in een handomdraai de heerlijkste frietjes. Bovendien heb je geen last van een frituurlucht in je huis én je hebt geen extra apparaat nodig in je keuken. De oven is een prima manier om 'ovenheerlijke' friet te bereiden! Heb jij het al geprobeerd?

Wat is ovenfriet?

Ovenfriet is friet die je kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen. Patat in de oven klinkt ook een stuk gezonder dan patat van de snackbar. In de supermarkt zijn er verschillende soorten en maten van ovenfriet te vinden. Kies bijvoorbeeld uit supercrunch frieten, kreukelfriet, Franse frietjes, supersnelle ovenfriet of normale frieten voor in de oven. Ook bestaat het verschil tussen verse ovenfriet en bevroren friet. Verse friet vind je in het koelschap van de supermarkt en bewaar je in de koelkast. Bevroren friet voor in de oven vind je op de diepvriesafdeling en bewaar je thuis in de vriezer. Ook is het mogelijk om zelf friet te maken van (zoete) aardappelen. Zo maak je zelf de meest verse friet klaar in de oven.

Verse friet uit de koelkast

Bij de meeste supermarkten kun je verse ovenfriet kopen. Deze frieten zijn niet bedoeld om in te vriezen en zijn beperkt houdbaar. Bewaar deze verse ovenfriet dan ook in de koelkast tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking. De verse ovenfriet is voorgebakken en bak je in een klein halfuurtje af in de oven. Heb je na bereiding van de verse ovenfriet nog wat overgebleven patat? Bewaar deze in de koelkast en warm de patat de volgende dag opnieuw op. Het opwarmen van deze oven friet doe je in de oven voor het beste resultaat. Aangezien ze al afgebakken zijn, hoef je er alleen nog voor te zorgen dat de friet weer goed warm wordt. Warm de overgebleven ovenfriet de volgende dag niet op in de magnetron. Hiervan wordt je friet zompig en dat is zonde. Heb je wel een frituurpan in huis? Dan kun je de frietjes ook heel kort in de frituurpan gooien in plaats van in de oven.

Ovenfriet uit de vriezer

Heb je bevroren ovenfriet gekocht in de supermarkt? Dan leg je deze friet direct vanuit de vriezer op een bakplaat voorzien van bakpapier. Ontdooi friet uit de vriezer niet voor gebruik. Plaats de bakplaat met ovenfriet in een voorverwarmde oven. Op de verpakking van de patat voor in de oven staat hoe hoog je de oven moet zetten. Vaak is dit ongeveer 220 graden Celsius. Verspreid de patatten zo veel mogelijk over de bakplaat, zodat ze wat kunnen ademen. Afhankelijk van het soort oven friet dat je gekocht hebt, bak je de friet af in 10 tot 30 minuten. Geniet van de heerlijke gebruinde, krokante friet uit de oven!

Hoe lang is ovenfriet houdbaar?

Wat de houdbaarheid is van de friet, hangt af of je het zelf maakt en of je de patatten in de koelkast of vriezer bewaart. In de koelkast kun je ovenfriet maximaal 3 dagen bewaren. In de vriezer blijft ovenfriet zeker 3 maanden goed. Controleer de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de door jou gekochte patat. Een geopende zak diepvriesovenfriet kun je nog maximaal 1 maand bewaren in de vriezer.

Hoe bereid je friet in de oven?

Ovenfriet krijgt vanuit de fabriek een extra olielaagje. De patatten zijn al voorgegaard, zacht vanbinnen en hebben eigenlijk alleen nog maar wat knapperigs nodig. De beste kans op knapperige friet uit de oven is om een metalen bakplaat te gebruiken. Een metalen bakplaat geleidt de warmte, waardoor de patat in de oven sneller warm en krokant wordt. Het is wel belangrijk dat je niet te veel friet tegelijk bereidt. Om knapperig te worden heeft friet ruimte nodig om te ademen. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (of een andere temperatuur, hiervoor kijk je op de verpakking van de friet). Afhankelijk van verse friet of patat uit de vriezer heeft je patat 10 tot 30 minuten nodig om warm en krokant te worden. Schud de friet tussentijds een keer om voor het beste resultaat.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.