Kip invriezen

Kip invriezen

Kip invriezen kan als de kip goed luchtdicht verpakt wordt en achter in de vriezer geplaatst wordt bij minimaal -18 graden Celsius. Zo blijft rauwe kip tot wel 9 maanden houdbaar en gegaarde kip tot ongeveer 3 maanden.

Kip invriezen: diverse mogelijkheden voor kipgerechten

Kip is in tal van gerechten te gebruiken, waardoor het een erg populair gerecht is. Veel mensen hebben daarom ook vragen over het invriezen van kip. Kip invriezen is goed mogelijk, maar vereist wel wat extra aandacht. In dit artikel geven we je meer informatie over alle soorten kip invriezen zoals kipfilet, kipbouten, kipvleugeltjes en drumsticks.

Kip is een enorm bekend stuk vlees en wordt in Nederland dan ook veel gegeten. Het is veelzijdig en kan op tal van manieren worden klaargemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld een heerlijke kippenstoof maken, kun je kipfilet gemakkelijk bakken met aardappeltjes, kun je kippenpoten in jus maken of de kip grillen op de BBQ.

De mogelijkheden zijn eindeloos, waardoor vrijwel ieder Nederlands huishouden regelmatig voor kip kiest. Het is goed mogelijk dat je er soms voor kiest om een grootverpakking kip mee te nemen bij de supermarkt. Het komt later namelijk toch altijd nog wel van pas. Kip is gelukkig makkelijk in te vriezen, waardoor je het nog maandenlang kunt bewaren. Ideaal!

Kip invriezen: wanneer de vriezer in?

Het is belangrijk om te weten dat kipproducten minimaal in -18 graden Celsius moeten worden ingevroren. Hiervoor is het van belang dat de kip eerst volledig is afgekoeld, voordat je start met kip invriezen. Leg je namelijk warme producten in de vriezer, dan zal de temperatuur een paar graden stijgen, waardoor de vriezer extra hard moet gaan koelen om de temperatuur op -18 graden Celsius te houden.

Om te garanderen dat je reeds ingevroren producten goed gekoeld blijven en hun houdbaarheid niet verliezen, is het dus erg belangrijk om te zorgen dat kip volledig is afgekoeld.

Kip invriezen: hoe verpakken?

Bij kip invriezen, is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen. Allereerst dien je de kip goed in huishoudfolie te wikkelen. Daarna stop je het vlees in luchtdichte diepvrieszakjes. Het is verstandig om vervolgens speciale diepvriesetiketten te gebruiken om de verpakking te labelen met de datum dat het de vriezer in gaat en het soort vlees. Plaats vervolgens de verpakking met kip achter in de vriezer op -18 graden Celsius.

Kip in vriezer: hoe lang houdbaar?

Ingevroren kip kun je na invriezen een aantal maanden bewaren in de diepvries. De houdbaarheid verschilt echter wel per product. Rauwe kip kun je maximaal 9 maanden in de vriezer bewaren en voorgegaarde kip maximaal 3 maanden. De exacte houdbaarheid is echter afhankelijk van de versheid, het soort kippenvlees en de manier van invriezen. Let er dus altijd op hoe je het invriest en vraag eventueel extra uitleg van een gespecialiseerd slager om er zeker van te zijn dat je het kip invriezen op een juiste, veilige manier aanpakt.

Kip in koelkast bewaren

Als je de kip niet voor een aantal maanden, maar voor een aantal dagen wilt bewaren, dan kun je deze ook prima in de koelkast bewaren. De houdbaarheid is dan natuurlijk wel een stuk minder lang dan in de vriezer. In de koelkast kun je kip namelijk maximaal 2 dagen bewaren. Dit geldt zowel voor rauwe als bereide kip. Kip in koelkast bewaren mag in elk geval nooit langer dan de houdbaarheidsdatum op de verpakking aangeeft.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.