Iedereen herkent het wel: je hebt lekker gekookt en er blijft wat eten over. Het is zonde om dit eten weg te gooien, dus ja gaat dit eten invriezen. Een prima oplossing én handig voor als je een keer minder tijd hebt en toch een fatsoenlijke maaltijd op tafel wil zetten.
Maar dan gebeurt het volgende. Je hebt eerder ingevroren eten ontdooid en verwarmd om alsnog op te eten, maar je houdt van dit restje opnieuw een deel over. Je vindt het zonde om dit restje eten weg te gooien en wilt het het liefst opnieuw invriezen. Dit betekent hetzelfde eten twee keer invriezen in bijvoorbeeld een diepvriesbakje met een speciaal diepvrieslabel erop. Zo blijft het immers het best houdbaar… of niet?
Als je eten kookt, afkoelt, invriest, ontdooit en opnieuw opwarmt zijn er al heel wat wisselingen van temperatuur aanwezig. Als je het opnieuw opgewarmde eten voor een tweede keer laat afkoelen naar kamertemperatuur om daarna te kiezen voor opnieuw invriezen, dan loopt het aantal wisselingen van de temperatuur van het eten nog verder op. Dit heeft tot gevolg dat er een veel grotere kans is op bacteriën in het eten. En die bacteriën kunnen ervoor zorgen dat voedselvergiftiging krijgt en dus ziek wordt van het eten.
Als eten langer dan twee uur buiten de koelkast is geweest, dan wordt eten opnieuw invriezen afgeraden. (Het wordt echter sowieso afgeraden om eten langer dan twee uur buiten de koeling te bewaren, ongeacht of het eten ingevroren gaat worden of niet.)
De levensmiddelentechnologen volgen hierin de Amerikaanse richtlijnen die het Department of Agriculture heeft opgesteld voor Amerikanen. Ze vermelden hier nog extra bij dat bij heel warm weer (warmer dan 32 graden Celsius) het eten maximaal een uur buiten de koelkast mag zijn geweest. Dan wordt eten twee keer invriezen alsnog afgeraden in verband met de kans op bacteriegroei.
Eten ontdooien door het op het aanrecht te laten afkoelen, dus op kamertemperatuur, wordt niet aanbevolen. Op kamertemperatuur krijgen bacteriën namelijk makkelijker de kans om in het eten te ontstaan en dat kun je het beste voorkomen. Van enkele bacteriën in het eten worden de meeste mensen niet ziek, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.